Monia varmaan kiinnostaa tietää millaiset ovat 2100-luvun säät. Sulavatko jäätiköt, leviävätkö aavikot, nouseeko merten pinta? Ainakin tunnelma on katossa täällä ilmastontutkijoiden uudenvuodenbileissä. Kiertelen vähän tässä boolimaljan seutuvilla ja kyselen kuulumisia.
- Railakas meno. Onko juhlille aihetta?
- Tää on ihan helvetin iso saavutus. Mieletön voitto koko tiedeyhteisölle - tieteen uskottavuudelle. Mistä muuten oot löytänyt noin makean kasettinauhurin. Toi on varmaan yli sata vuotta vanha? Vai onko toi joku kopio, mistä noita saa?
- Ei tää toimi. Tahtoisitko esitellä itsesi?
- Ai joo. Iltaa vaan kaikille kuulijoille langan päässä. Olen Ari Myräkkä, jatko-opiskelija. Valmistelen väitöskirjaa stratosfääristä.
- Puhuit jotain äsken suuresta voitosta. Kukas on voittanut ja kenet?
- Tiede on voittanut ja pseudotiedehuuhaa on hävinnyt.
- Eli?
- Eli kävi juuri niin kuin me ennustettiin.
- Ja siinä on juhlan aihetta?
- Nyt on turha kenenkään urputtaa. Ne oli väärässä, me oltiin oikeassa. Lämpötilat on kohonneet melkein neljä astetta ja meren pinta jo kaksi metriä.
- Eikö sen olisi voinut estää?
- Ei missään nimessä. Eihän kukaan tiedemies sellaista ole toivonut.
- Ja minkä takia ei?
- No se on ihan tieteeseen sisään rakennettu juttu. Jos jotain väitetään niin se pitää pystyä osoittamaan empiirisesti. Ilmastoskeptikkojen taistelu olisi jatkunut ikuisesti, ellei me oli olisi annettu asioiden edetä luonnollisesti. Kuinka muuten sä voit todistaa mitään ennustuksia todeksi? Jos muutosta ei olisi tullut niin koko juttu olisi jäänyt ainaiseksi spekulaatioksi. Siitä kiisteltäisiin vieläkin.
- Ja nyt se on sitten varmennettu että mönkään menee?
- Kyllä. Kaikki on mennyt just niin päin persettä kuin me luvattiin. Just eikä melkein. Meidän laskelmat piti kutinsa.
- Ja sitäkö täällä ollaan nyt juhlimassa?
- No lähinnä sitä. Mutta kyllä mä toivon saavani myös pesää tänään.
- Kiitoksia paljon.
Tuolla näyttäisi olevan jonkin sortin professori. Pystänpä parin kysymyksen sinnekin:
- Onko totta, että tiedeyhteisö yleisesti ottaen suhtautuu ilolla siihen, että kauhuskenaariot ovat toteutuneet?
- Ainakin kaikilla niillä on syytä juhlaan, jotka aikoinaan löivät vetoa isoilla summilla. Ilmastovedonlyönti on tehnyt monesta muutosaktiivista miljonäärin - ja vastaavasti köyhdyttänyt skeptikkoja.
- Mutta entäs jos otetaan koko ihmiskunnan etu huomioon?
- Tieteen edistyminen on yhteinen voitto. Ja tiede vaatii empiriaa ja kokeita. Vain täydellinen tuho saattoi toimia täydellisen tuhon koelaboratoriona. Ei me tehdä kompromisseja tässä työssä, tällä alalla. Tää ei oo mitään humanismia, vaan kovaa luonnontiedettä.
Olin pohjistanut muutamia kysymyksiä:
- Palataan vuoteen 2035: silloin ilmeisesti poliitikot olivat viimein saavuttamassa yhteistä sopimusta, mutta tiedeyhteisö vaati, ettei mitään saa tehdä. Näinkö siinä kävi?
- No enhän itsekään ollut silloin edes syntynyt, mutta ymmärrän kyllä syyt. Tuon ajan johtavat tutkijat olivat koko uransa ajan - jo 30 tai 40 vuotta - joutuneet kuuntelemaan epäilijöiden höpölöpöä. He saivat tarpeekseen lobbauksesta ja epäilevistä äänenpainoista.
- Ja tämäkö oli paras tapa ratkaista asia?
- Tieteen kannalta totuus on aina korkein hyve. Totuuden on mentävä jopa ikävien seurausten edelle. Reipas ja näkyvä lämpötilan nousu oli ainoa keino päättää keskustelu. Osapuolet yhdessä sopivat, että antaa mennä – ja katsotaan mitä tapahtuu.
- Oletteko te nyt ylpeitä, kun kaikki tapahtui juuri niin kuin te tutkijat olitte ennakoineet?
- No itse en puhuisi ylpeydestä. Mutta nyt kun sinä nyt kerran käytit sitä sanaa niin kyllähän tähän tulokseen täytyy olla "monella tapaa tyytyväinen" – ainakin tieteen uskottavuuden kannalta. Parempi ajatella positiivisesti. Tätä koko kampanjaa voi käyttää lyömäaseena niin monessa kiistassa. Kreationisteillekin pistettiin luu kurkkuun, vaikka evoluutio ei mitenkään liity asiaan.
- Ilmeisesti jäätikköä vielä piisaa etelämantereella ja merten nouseminen on vasta päässyt alkuun?
- Meren nouseminen on se seuraava jännä juttu, joka ihmiskunnan täytyy kokea.
- Nimenomaan täytyy?
- Joo, kyselyjen perusteella se on ihan must! Odotetuin juttu. Super hot. (koko seurua nauroi makeasti, ja itsekin aloin tunnetasolla tajuta mitä kutkuttavia uhkakuvia tähän alkavaan vuosisataan liittyi.)
Professori jatkoi:
- Jäätiköiden sulaminen on vähän kuin aikanaan Beatles tai korvalappustereot – tai fasismi - sille vaan ei osaa sanoa ei.
- Hyvin pistetty, sanoi Ari Myräkkä joka oli nyt liittynyt keskusteluun: - Muistan vaarini kertoneen kuinka ensin tuli 8-bittinen Nintendo ja sitten tää Jäätiköiden Sulaminen ja muut Maya-intiaanien lupaamat apokalypsit. Sitä ei voi vaan vastustaa, kun saa elää mukana historian merkkihetkissä.
- Itse asiassa jo 2030-luvulla Grönlannista tuli ykkönen turistikohteena, kertoi professori. - Kaikki halusivat omin silmin nähdä kuinka vesi virtaa vuolaana. Jäätiköiden vierelle kasvoi lentokenttiä. Buumin huipulla siellä oli enemmän terminaaleja kuin Lontoon Heathrowssa... mikä edisti tietenkin prosessia. Jäätiköitä jopa räjäytettiin mereen, että tulisi siistimmät efektit.
- Kaikki tahtovat omin silmin todistaa apokalypsin?
- No jokainen uskonto ja sukupolvi sitä lupailee, mutta me ollaan saatu olla sen arkkitehteja. Ootko muutten koskaan pelannut Play Station ysiä, joka kytketään suoraan ydinjatkeeseen?
- No enpä ole pelannut.
- Ei kannatakaan. Apokalypsissä on ihan vitun paljon tehokkaampi flow.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti