torstai 13. marraskuuta 2014

10 vuoden takuu

Pitäisi olla, osa 9: nykyistä kattavampi tuoteturva kaikilla elämän alueilla suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn palauttamiseksi.

Kyse on jälleen eräänlaisen protektionismin puolustamisesta. Hallittu protektionismi on aina historiassa ollut pienten valtioiden tehokkain keino suojella omia etujaan näennäisen vapailla markkinoilla, joita jättiläiset hallitsevat. Suurilla valtioilla on kyllin suuret kotimarkkinat kysynnän ja kotimaisen tuotannon turvaamiseksi, mutta pienet valtiot joutuvat olemaan ovelia.

Nykytilanteessa kaikkein ovelinta olisi laatuvaatimusten vaaliminen ja tuotetakuun korottaminen järjettömyyteen asti. Tällä tavoin koko sisämarkkinoilta siivottaisiin pois halpa ulkomainen krääsä, mikä nostaisi hintoja ja parantaisi sitä kautta kotimaisten valmistajien kilpailukykyä.

Suomi voisi erikoistua tuotteisiin, jotka kestävät käyttöä - ja laatuvaatimusten avulla parantaa oman tuotantonsa asemaa erikoistumalla turvallisuuteen ja kestävyyteen.

Jos esimerkiksi älypuhelimen akun olisi Suomen lain mukaan oltava vaihdettavissa tai kestettävä vähintään 5 vuotta, se tarkoittaisi, ettei iPhone voisi tulla Suomen markkinoille. Suomessa ei saisi myydä Applen tuotteita, eikä niitä voisi tilata edes nettikaupasta, koska ne tulkittaisiin hengenvaarallisiksi. Se olisi sama kuin tilaisi aseita tai huumeita.

Mitä siitä seuraisi? Tietenkin vain hyvää. Muut maat olisivat kateellisia ja valittaisivat, mutta minkäs teet. Paska on paskaa, eikä Suomessa myytäisi paskaa. Apple voisi valmistaa oman version vain Suomen markkinoille, mutta sen hinta olisi kalliimpi. Suomalaisilla olisi paremmat puhelimet kuin kenelläkään muulla.

Pian muiden maiden tiedostavat kuluttajat kiinnostuisivat "Suomen mallista" ja suomalaisista tuotteista, jotka tunnettaisiin kestävyydestään.

Kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua tämä kaikki on itsestäänselvää kansainvälisen talouden oppikirjoissa, kun EU joutuu koventamaan keinojaan kilpailussa Aasiaa vastaan, mutta nyt Suomi voisi jo nyt olla laadun edelläkävijä.

Kaiken edellytyksenä on vain laki, joka velvoittaa 5-10 vuoden takuun kaikelle kulutustekniikalle. Suomessa voitaisiin alkaa valmistaa jopa autoja tällä systeemillä. Laki olisi niin järjettömän tiukka ja sekava, että vain suomalaiset valmistajat olisivat perillä sen kiemuroista.

2 kommenttia:

  1. Lähdet olettamuksesta, että suomalaiset osaavat, tai heitä kiinnostaa valmistaa laadukkaita tuotteita. Suuri osa suomalaisista taitaa olla aika välinpitämättömiä laadun suhteen. Virheitä ei korjata. Ne piilotetaan, jos jaksetaan. Tai sitten todetaan, että sehän nyt on vain sellainen. Ei sillä ammuta. Korvaavan tuotteen valmistaminen viallisen tilalle tarkoittaa tappiota, joten pikkuviallisetkin myydään.

    Muuten olen kyllä kymmenen vuoden takuun kannalla. Tuotteen korjaamisen pitää olla halvempaa, kuin uuden ostaminen. Sitten kaikki ne, jotka ennen valmistivat uusia, alkavat korjata vanhoja, koska uusien menekki on romahtanut.

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvä huomio nykyosaamisesta. En tiedä osaisivatko suomalaiset yritykset enää valmistaa laatua, kun se ainakin poliitikkojen puheissa on ollut toissijaista jo pari vuosikymmentä, ja raha ratkaisee. Uskon, että Nokia-sukupolven suomalaisilla on kuitenkin yhä vakaa uskomus, että meillä osataan tehdä laatua, ja siksi siihen ehkä kannattaa yrittää vedota. Ainakin laadun puute ätsyttää monia arjessa, vaikka he eivät kehtaisi vaatia siihen poliittiselta tasolta parannuksia. Jostain syystä meillä vallitsee sellainen langistunut ilmapiiri, että kaikki laatu olisi automaattisesti taloudellisesti kannattamatonta, eikä siihen voisi myöskään pyrkiä lainsäädännöllä.

    Olemme kauan ajatelleet, että "Made on China" merkitsee rihkamaa. Koska Kiinassa on kova talouskasvu, niin tarkoittaako se sitä, että rihkama on tae taloudelliseen menestykseen? Ja koska Apple on menestynyt valmistamalla tuotteita, joita ei voi korjata. niin Suomen pitäisi edetä sillä tiellä?

    Ei menestyksen matkiminen kumminkaan automaattisesti johda menestykseen, vaikka voittajan tapojen imitoiminen on luontainen ajattelutapa ihmiselle. Pitäisi osata erottautua markkinoilla omilla vahvuuksilla, eikä matkia muita. Vaikka rajat ovat auki niin täytyisi harjoittaa edes protektionistista arvopolitiikkaa.

    VastaaPoista