perjantai 29. tammikuuta 2016

Miksi maamme innovatiivisuus takkuaa? Onko tässä syy?

Asiasta ei vielä puhuta valtamedioissa, mutta Patentti ja Rekisterihallituksen sivuilla surffatessani huomasin, että maassamme jätettyjen patenttien määrä on romahtanut muutamassa vuosikymmenessä. Patenttihakemusten määrä vuonna 1990 oli vielä 6469, mutta viime vuonna luku oli jo romahtanut 1416:een. Kahden laman suuri ero on siinä, että edellisen romahduksen aikaan meillä vielä riitti ideoita.


Yksi syy patenttihakemusten vähäisyyteen saattaa olla se, että olemme EU:ssa. Byrokratia on siis saattanut monimutkaistua tai sitten ihmiset vain pelkäävät, että EU:ssa kaikki on monimutkaisempaa.

Kyse on kuitenkin (ymmärtääkseni) hakemuksista, ei myönnetyistä patenteista. (Asian tulisi ehdottomasti tulla ilmi, kun esitetään numeroita.)

Onko Speden kuolema tyrehdyttänyt patenttihakemusten turvan - tai ovatko maastamme kadonneet jonnekin kaikki vastaavat Pelle Pelottomat? Näihin kysymyksiin olisi tärkeää saada vastaus.

Onko trendi maailmalla yhtäläinen? Kärsivätkö muutkin maat hyvien ideoiden vähäisyydestä, nyt kun globaalissa kilpailussa ideat leviävät huimaa vauhtia yli rajojen?

Onko asiaan vaikutusta sillä, että ylikansalliset yritykset hallitsevat maailmaa, ja ne joko tyrmäävät pienet ideapajat tai sulauttavat ne itseensä. Lopputuloksena on, että patentteja ei enää haeta ja myönnetä kansallisesti, vaan ylikansallisesti?

Onko koulutuksen lisääntyminen kenties saanut aikaan itsekriittisyyden kasvun, mistä aiheutuu luovan hulluuden tyrehtymistä?

Yksi patenttien vähäisyyttä selittävä seikka saattaa olla lisääntynyt epäluottamus järjestelmää kohtaan:
"Keksintö on sen luontoinen että se on arvokkaampi kun sen pitää kokonaan omana tietonaan. Tämä siksi koska ala johon keksintö liittyy on erittäin kilpailtu ja pienikin etumatka tuotekehityksessä tuo isoja voittoja. Siksi sen myyminen patentoituna ei ole niin kannattavaa." 
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=248937
Johtuuko amerikkalaisista rikossarjoista ja salaliittoajatuksista, että päädymme tällä tavoin ajattelemaan asioita liian monimutkaisesti ja turhankin pitkälle? Yhteiskunnan ja ihmiskunnan näkökulmasta tuskin monikaan keksintö on arvokkaampi, jos sen pitää kokonaan omana tietonaan.

PS.
Nyt kun aloin syventyä aiheeseen, niin huomasin, että Keksintösäätiö on lakkautettu vuonna 2014, koska valtio on viisaudessaan päättänyt kokonaan lopettaa sen tukemisen. Mitä ilmeisimmin säätiö on jo kauan sitä ennen alkanut hiipua ja vaivihkaa kadottanut merkityksellisyytensä. Tekesillä on kuitenkin Tuoteväylä-palvelu.

PPS.
Yksi syy patenttihakemusten vähäisyyteen on patenttien kova hinta: Patentit/hinnastot
Jotta maassamme tehokkaammin julkistettaisiin uusia ideoita, niin patenteista tulisi päin vastoin maksaa niille, jotka jättävät hakemuksen. Se olisi valtiolle pieni lisäkustannus, joka kenties mahdollistaisi uuden Nokian syntymisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti