torstai 20. toukokuuta 2010

Gachou

(Neljän hanhen tarina jatkuu.)

Dogen tunnisti, että kiinalaispojalla oli luonnostaan terävä silmä dharmalle ja niinpä hän päätti ottaa tämän oppilaakseen. Japanissa poika sai lempinimen Gachou, eli "Hanhi", ja myöhemmällä iällä myös hänestä kasvoi arvostettu zen-mestari.

Gachou oli lähes 80-vuotias, kun hän sairastui vakavasti keuhkokuumeeseen. Hän toipui taudista, mutta maatessaan sairasvuoteella, eräs hänen oppilaistaan lupasi suurin sanoin, että jos mestari kuolisi, niin oppilas kyllä tekisi kaikkensa löytääkseen mestarin jälleensyntymän.

Kun Gachoun voimat olivat elpyneet, hän ehdotti oppilaalleen, että mitäpä jos he eivät tällä kertaa odottaisikaan hänen kuolemaansa asti, vaan lähtisivät saman tien paikallistamaan hänen re-inkarnaatiotaan. Olisihan tunnistustyö varmaan helpompaa, kun Gachou itse olisi elävänä paikalla.

Oppilas päätteli, että mestari oli tullut vanhuudenhöperöksi, mutta hän ei kehdannut myöskään kieltäytyä. Niin he lähtivät kiertämään maata ja kyselivät kaikista kylistä, joihin perinteiset ennusmerkit heidät ohjasivat.

He esittelivät Gachoun silmälaseja, ruokakulhoa, kävelykeppiä ja rukousnauhaa, kysellen muistiko kukaan lapsista joskus omistaneensa jonkin niistä. Lopulta he kohtasivat kolmevuotiaan lapsen, joka ihmeellisellä tavalla puhui ja elehti aivan kuin Gachou itse. Hän myös läpäisi kaikki vaadittavat kokeet. Gachou julisti etsinnän päättyneeksi ja kolmikko palasi temppeliin.

Gachou kertoi kaikille, että nyt kun hänen jälleensyntymänsä oli löytynyt, hän itse saattoi huoletta höperöityä ja hiipua elämästä. Niin myös tapahtui, ja jo puolen vuoden kuluttua Gachou nukkui pois rauhallisesti.

Inkarnaatiolle opetettiin kaikki suurten zen-mestarien tiedot ja taidot - ja ällistyttävällä tavalla hän muistutti erehdyttävästi alkuperäistä Gachouta jo 12-vuotiaana.

Oppilas, joka oli mestarinsa kanssa kiertänyt etsimässä tämän jälleensyntymää, toimi nyt nuorukaisen opettajana. Eräänä keväänä he istuivat lammella ja opettaja huomasi vedessä neljä hanhea. Hän oli varma, ettei nuori Gachou tiennyt alkuperäistä tarinaa neljästä hanhesta, joten hän huudahti:
"Katso! Buddha on syntynyt neljäksi hanheksi."

Nuori Gachou tuijotti lammelle ja vastasi tyynesti:
"Ainoa asia, mikä tullaisilla puheilla jälleensyntyy, on mielen sisäinen hämmennys."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti