Niinpä on parempi toistaiseksi unohtaa itse sisältö ja puhua toisesta taiteesta, joka on sen liepeillä: pakkauksesta.
Mouton Rothschild 1924. |
Viinisuunnituksen maamerkkejä. |
Kun mietin omia suosikkietikettejäni, huomaan niissä tiettyjä yhtäläisyyksiä. Eläimiä niistä ei löydy, mutta kylläkin historiallisuutta ja goottilaisia koukeroita. Varsinkin seuraavat kolme ovat tyylillisesti hyvin lähellä toisiaan. Ne tulevat eri alueilta, mutta niissä kaikissa on säilytetty tietyn aikakauden alkuperäinen kansitaide.
Castillo Ygay (Rioja) |
Chateau La Vieille Cure (Bordeaux) |
Clos de L'Oratoire des Papes (Chateauneuf-du-Pape) |
Toinen Chateauneuf-du-Pape (jota en ole juonut) |
Jos minun pitäisi yhdellä sanalla kuvailla millaiseen kansitaiteeseen retkahdan, se varmaan olisi "jugend". Mikään muu tyyli ei edusta viinin syvintä olemusta. Art noveau/jugend on viininpullon aito ja oikea juhla-asu. Ymmärrän, että varsinkin nykysuomessa jugend on klisee, mutta useimmat muut tyylit edustavat henkistä köyhyyttä tai alipukeutumista.
Myös Alkon valikoimista muistan yhden viinin, joka on niin jugendia että sattuu - tai itse asiassa siitä tulee mieleen Akseli Gallen-Kallela:
Cycles Gladiator (Yhdysvallat) |
Van Duzer Pinot Noir |
Uudempaa taidetta
Etikettien oivaltavuutta ei varsinaisesti rajoita mikään muu kuin uskallus. Tekniikka mahdollistaa nykyään kiemuraisia ja rikkinäisiä muotoja. Tämä palkittu design esiintyy melkein millä tahansa blogi-listalla - joten miksipä ei myös täällä:
Etiketeissä on kokeiltu lähes kaikkia symboleja ja tyylisuuntia - mukaan lukien dadaa ja vastaavia antityylejä.
Jos itse omistaisin viinitarhan, lähtisin ehkä tälle linjalle - tai sitten käyttäisin Kalevala-aiheista materiaalia: sammontakojia, kyistä peltoa, elämänpuuta, shamaanirumpuja... En muista nähneeni kovinkaan montaa pohjoismaista mytologiaa hyödyntäviä etikettejä - ehkä siksi, että pohjoismaissa ei tuoteta viinejä.
Vaihtoehtoisesti myös salaliittoteorioista tutut teemat voisivat herättää mielenkiinnon: pyramidisilmät, vapaamuurarien harput, kabbalistiset symbolit - ja jälleen elämänpuu, tosin nyt hieman erilaisella tradition läpi esitettynä.
Legenda nimeltään Mouton Rothschild
Rothschildin pankkiirisuku on kuuluisa salaliittoteorioista. Suvun vaikutusvallan huhutaan olevan rajaton ja omaisuuden mittaamatonta. Laajan sukuhaaran omaisuuteen kuuluu myös viinitarhoja. Mouton Rotschild on yksi maailman tunnetuimmista ja kalleimmista viineistä.
Mouton 1998. |
Mouton 1973. |
Wikipedia: List of Artists, Mouton Rothschild label
Mouton Rothschildin etiketit eivät ole huomiotaherättäviä vain kuuluisan taiteilijan vuoksi. Ne ovat myös taiteellisesti rohkeita ja lähes poikkeuksetta esteettisesti onnistuneita. Monet Moutonin vuosikerrat nousisivat omalle TOP20-listalleni.
Mouton 2006. |
ite valitsen ainoastaan viinejä joiden nimessä esiintyy sanat "veri" tai "paholainen"
VastaaPoista