perjantai 13. heinäkuuta 2012

Harhailua Helsingissä: Tähtitorninmäki

Olen useita kertoja ollut piknikillä, joka sijoittuu Tähtitorninmäelle - ja joka kerta joku porukasta on päätynyt väärälle tähtitorninmäelle, sille toiselle, joka sijaitsee puolen kilometrin päässä.

Ongelman aiheuttaa siis se, että Helsigissä Ullanlinnan ja Kaivopuiston alueella on kaksi mäkeä, ja kummallakin seisoo tähtitorni. Sekaannus on niin yleinen, että jopa paljasjalkaiset helsinkiläiset haukkovat henkeään kuin kalat, ennen kuin uskaltavat sanoa, kumpi niistä se on SE Tähtitornimäki - ja kumpi puolestaan mäki, jolla seisoo tähtitorni. Sittenkin he voivat erehtyä.
Väärä tähtitorni
Muualta muuttaneiden opiskelijoiden kohdalla sekaannus on vieläkin yleisempää. Uskaltaisin melkein väittää, että puolet eivät ollenkaan tiedä mihin heidän pitäisi mennä, vaikka he olisivat asuneet kaupungissa kolme-neljä vuotta. Monet muistavat ennemmin kaivopihan tähtitornin, koska se on söpön näköinen ja he ovat sammuneet sen rinteelle vappuna. Väärä tähtitorni on kahdesta tähtitornista se, joka herkemmin piirtää mieleemme taikinaan sekavia muistoja.


Komisaario Palmun erehdys

Tähtitornien sekoittamisesta on jopa tehty elokuva jo 1960, mutta silti tieto ei menee jakeluun. Kyseisessä elokuvassa Komisaario Palmu saa kutsun tähtitorninmäelle, jossa on tapahtunut murha. Hän päätyy kuitenkin väärälle tähtitornille ja harhailee siellä kolme varttia. Tämä juuri on se erehdys, josta elokuva on saanut nimensä. Oikea mäki löytyy vasta jatko-osassa, joka kuvattiin 1962.
Mika Valtari oli ovela kettu, joten hän sijoitti komisaarionsa mäelle käytännössä jokaisessa elokuvassa. Kun vihdoin kyseessä on oikea Tähtitorninmäki, tähtitornien tai tähtien sijaan elokuvassa nähdään tissit. Komisaario tiiraile kaukoputkella vähäpukeisia naisia ennen kuin törmää autolla päin puuta ja linkuttaa takaisin toimistoonsa sättimään Matti Raninia.

Myöhemmin samassa elokuvassa seisotaan jälleen kalliolla, mutta se ei sijaitse Helsingissä vaan jonkun sekopää-majurin tiluksilla. Muistaakseni kalliolta tyrkättiin alan nainen. Komisaario oletti naisen kuolleen, kunnes hän yllätyksekseen kohtasi toisen naisen, joka näytti aivan tältä kuolleelta naiselta. Hän jopa pakotti kohtaamansa naisen pukeutumaan kuolleen naisen vaatteisiin. Nainen murtui ja myönsi kaiken, mutta se johtui pelosta, ei siitä että hän olisi ollut sama nainen. Elokuvassa oli korkeita paksurunkoisia puita ja pelottava, pyörivä painajaiskohtaus.


Ullanlinna ja Ullanlinnanmäki

Jotta kahden tähtitornin sekoittaminen olisi helpompaa, on varmuuden varalta paikoille myös annettu melkein sama nimi. Oikea tähtitorninmäki sijaitsee Ullanlinnassa, kun taas väärä tähtitorni on nimeltään Ullanlinnanmäki - vaikka se ei sijaitse Ullanlinnassa vaan kaivopuistossa.
Helsingissä on pari muutakin puistoa, jotka saattaa helposti sekoittaa toisiinsa. Vappuperinteitä kunnioittaen löytyy Koffin puisto, Karhu-puisto, Olvi-puisto ja Lappari-puisto - tosin viimeksimainuttu taitaa olla vain eräänlainen pöpelikkö radan varressa.

5 kommenttia:

 1. "Monet muistavat ennemmin kaivopihan tähtitornin"?? :) Helsingin ja lähiympäristön paikannimistön tiettyä sekavuutta ja toisteisuutta ei käy kiistäminen, eikä kaksikielisyys näytä alun alkaenkaan helpottaneen asiaa. Kuvitteellisen kaupunginosan nimi voisi olla Alppihaka tai Hanamalmi.

  VastaaPoista
 2. "Monet muistavat ennemmin kaivopihan tähtitornin, koska se on söpön näköinen ja he ovat sammuneet sen rinteelle vappuna."

  Tarkoittanet Kaivopuiston tähtitornia? Ainakin ainoa tuntemani Kaivopiha on Helsingin keskustassa.

  VastaaPoista
 3. Tähtitorninmäellä onkin jo ensi syksynä toimintakeskus ja Ursan toimista :)

  https://www.facebook.com/Observatorion.ystavat.ry

  VastaaPoista
 4. Asiaa ei tietenkään helpota yhtään, että Tähtitorninmäki (Observatorieberget tai Observatoriebacken) on tunnettu vielä 1700-1800-luvulla Ulrikasborgsberget-nimellä. Jostain syystä Ullanlinnanmäeksi on nimeytynyt Kaivopuiston korkein kukkula.

  Tähtitorninmäellä sijaitsee Helsingin observatorio, joka oli aiemmin yliopiston tähtitieteen laitoksen tiloina ja tosiaan jatkossa tähtitieteen yleisökeskuksena.

  Kaivopuistossa sijaitsee Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tähtitorni.

  Hiukan pienemmältä sekaannukselta välttyittäisiin, jos ollaan menossa Ursan tornin luo, mainittaisiin aina Kaivopuisto. Mutta Tähtitorninmäen suhteen en osaa sanoa mitään hyvää vinkkiä.

  VastaaPoista
 5. Kirugisen sairaalan ja Eteläsataman välinen kallio
  Tähtitieteen laitos Unioninkatu alku 0/ eteläpää

  VastaaPoista