keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Nuorten unelma-ammatti ei yllätä tutkijaa: katapultinkäyttäjä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen raportissa kartoitettiin hiljattain ammatteja, joita uhkaa katoaminen. Tilalle on tulossa uusia ammatteja, mutta kiinnostavatko ne nuoria - tai onko kukaan vielä kuullutkaan niistä?

Ilmeisesti tilanne on valoisampi kuin osattiin arvata, sanoo tulevaisuuden betatestaaja Santeri Vieteri. Hän on jo löytänyt oman unelmaduuninsa hypoteettis-konkreettisena tulevaisuudentutkijana. Vastaavaa työtä Suomessa tekee toistaiseksi vain kolme ihmistä, mutta ala tulee kasvamaan rajusti lähivuosina.

"Tiedän sen varmuudella, koska olen nähnyt tulevaisuuden", toteaa tutkija, jonka ammatti on kuin suoraan tieteiselokuvasta.
"Tulevaisuutta ei kannata säätää, ellei ensin pysty näkemään seurauksia. Siksi me betatestaamme jokaista tulevaa vuosikymmentä asumalla siellä joitakin kuukausia. Omakohtaisen kokemuksemme perusteella voimme sitten antaa ohjeita nykyajan päättäjille: millä valinnoilla on hyviä seurauksia ja millä huonoja."

Tulevaisuudentutkimuksen ala koki suuren muutoksen vuoden 2012 alussa, kun vihdoin keksittiin toimiva aikakone. Tulevaisuus voidaan nyt kokea elämällä siellä itse - mutta tästä syystä tulevaisuudesta tulee hypoteettinen.
"Saamamme tiedon perusteella saatamme muuttaa käyttäytymistämme nykyisyydessä, mikä voi johtaa tulevaisuuden muuttumiseen. Tästä syystä konkreettinenkin tulevaisuus on aina hypoteettinen. Se voidaan vielä muuttaa", lupaa Santeri Vieteri.

Suurimmat mahdollisuudet tulevaisuudentutkimus avaa koulutusjärjestelmälle. Kun tiedämme tulevaisuuden ammateissa, voimme luoda opiskelupaikkoja, vaikka työssä vaadittavaa teknistä edistysaskelta ei ole edes tehty.

"Meillä ikään kuin koulutetaan puhelinmyyjiä jo ennen kuin on keksitty puhelinta", Vieteri vertaa.


VIISI SUOSITUINTA AMMATTIA VUONNA 2025

Mitkä sitten ovat tulevaisuuden uudet alat, ja kuinka houkuttelevilta ne kuulostavat lasten mielestä?

"Lapset suhtautuvat uusiin ammatteihin paljon myönteisemmin kuin aikuiset", kertoo ETLA:n säätövastaaja Irmeli Hallahurtta. "Varsinkin sellaiset ammatit kiinnostavat, joihin liittyy zombeja."

Seuraavat vtulevaisuuden ammatit ovat tulevaisuudessa erittäin suosittuja ja myös työllisyysnäkymät tulevat olemaan hyvät niille, jotka ajoissa hakeutuvat koulutukseen:

1) Katapultinlataaja tai katapultinsuuntaaja. Työhön kuuluu täsmällisyyttä ja toistoa, mutta onneksi kohteet ja maisemat muuttuvat nopeasti. Katapultinlataaja asettaa tilanteen vaatiman suuren, pallomaisen linnun katapulttiin ja katapultin suuntaaja laukaisee sen kohti sikojen linnoitusta. Työ on tärkeä, sillä tuhotuista linnoituksista kilisee rahaa valtion kassaan. Ilman tätä työtä me emme voisi olla voittajia.

2) Platform-parkour-kerääjä. Meillä on jo nyt paljon kokemusta kultakolikoista, jotka leijailevat niin korkealla, ettei niihin yllä kuka tahansa. Tarvitaan kerääjiä, joiden notkeus ja ponnistusvoima on päivitetty maksimiin. Platformparkourkerääjät keksivät keinoja yltää niihin vaikeasti saavutettaviin kultakolikoihin, jotka muutoin jäisivät kiusaamaan mieltä.

3) Zombietähystäjä. Lyhyesti sanottuna hyvä tähystäjä varmistaa sen, että linnoitetun kyläpahasen muilla asukkailla ei ole koko ajan pinna kireällä. Ammattimaisten tähystäjien ansiosta kaikki muut saavat nukkua yönsä hyvin.

4) Velkakertymän rankaisija. Tulevaisuudessa kaikki taloushuolet on onnistuttu ratkaisemaan käyttäen kungfua. On havaittu, että selkeästi tehokkain tapa pitää kurissa valtiovelka ja negatiivinen kauppasuhde, on vetää niitä kuonoon. Ratkaisevan havainnon tekee Chuck Norris keväällä 2014, kun hän pamauttaa yhdysvaltojen valtionvelkaa ja se puolittuu yhdestä iskusta. Suomen kokoisessa maassa ei valitettavasti tarvita kuin muutama sata aktiivista velanhakkaaja, joten vaikka ala on suosittu, se ei työllistä kovin monia. Sitä paitsi Chuck Norrisin eläessä velat kautta maailman pelkäävät kasvaa, ja hän kuolee vasta 144-vuotiaana.

5) Tankki. Tankin tehtävä on yksinkertainen. Hän seisoo eturintamassa ja ottaa osumaa, kun irtisanomiset uhkaavat muita ammatteja. Korkean levelin tankki torjuu jopa 50 henkilötyövuoden vähennykset, kunhan häntä buustaa paladin, ja parantaja on palauttamassa hipareita. Suomen tulevaisuudenvaltti teollisuuden lakkauttamistoimia vastaan löytyy vihdoinkin, kun YT-neuvotteluihin keksitään lähettää ammattimainen tornipuolustusryhmä, joka muodostuu vähintään yhdestä tankista ja muutamista takarivin taistelijoista.

Entä millä tavoin nuoret ajattelevat että heidän työuransa edistyy tällaisissa tulevaisuuden ammateissa?

Kuudesluokkalaisten vastaus on reipas ja lyhyt:
"Vasemmalta oikealle!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti