lauantai 12. joulukuuta 2015

Luukku 11: Holhoaminen OK

Sori, että luukut ovat vähän tiukassa. On jo neljästoista päivä, mutta vasta 11. luukku aukeaa. Koetan tiivistää tahtia. Ongelma on vaan se, että ADHD-lääkkeet ovat loppu, kirjaston koneen näpäimistössä pari näpäintä ei toimi kuin täysiä takomalla: (älkää ihmetelkö, jos p-kirjaimet ja o-kirjaimet ovat hukassa), eikä yhdistelmä ole hyvä. Saa nähdä saanko enää concerta reseptiä vähään aikaan. Ongelma on yleinen. Kunnallisella taistelu YTHS:stä saadun reseptin uusimiseksi voi olla taistelua, eikä ylipäänsä ADHD-henkilö ole paras uusimaan reseptejä tai muutenkaan täyttelemään lomakkeita ja asioimaan virallisissa toimistoissa kerjäämässä ymmärrystä. Systeemivastaisuus ja yleinen häröily, tiedättehän...

Tarkoitukseni oli tänään puhua holhoamisesta. Aiheesta oli yhtä ja toistakin sanottavaa, mutta kerrankin löytyi netistä aivan täydellinen Suomi24-ketju, jossa vertauskuvallisesti - tai ihan muuten vain - ilmenee kaikki oleellinen. Kansasta näemmä löytyy käytännön viisautta.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/11283432/yli-3kymppisten-holhoaminen

Näin se lähtee:
Nyt rupesi sen verran risomaan, että ajattelin purkaa tänne ajatuksiani.
Ollaan siis yli 3kymppinen pariskunta, oltu vuosia yhdessä, ostettu talot ja autot, tehty niitä lapsiakin. Meitä holhotaan. Vanhempamme tulevat meille kuin kotiinsa, ruokakassit väärällään, lapsille tietysti lahjoja. Anoppi siivoaa ja komentaa lapsiamme kuin omiaan, huseeraa ja häärää kuin omassa kodissaan. Mieheni on hänen ainoa lapsensa, ehkä hän koittaa nyt kompensoida jotain??
Oikeastaan raivostuttavinta tässä on se, ettei anoppi edes ymmärrä tekevänsä väärin. Ja minä olen ollut niin tossukka, etten ole sanonut paljon vastaan. Olen ollut hiljaa ja nyrpistellyt. Mutta en enää. Nyt loppui paapominen.

Muiden reaktiot ovat kultaa.

jmh2:
"voi voi. Mä ottaisin mielelläni tuollaisen anopin meille kerran viikossa kylään ruokakassin kanssa hoitamaan lapsia."
aegahah:
"voithan sä kääntää ton asian niinkin, että sillon sulla on omaa aikaa itselläsi, ei tartte laitella ruokaa, emännöidä tai siivota.. jne.. varaa aika itelles jostain kauneusoitolasta tai käy hieronnassa... toihan olis vähän niinkun anopin maksama reissu.. "
ota rennosti:
"Minäkin koin tuon nuorempana ongelmaksi, nyttemmin olen antanut kaikkien halukkaiden häärätä ihan vapaasti. Pääsenpä itse vähemmällä ja häärääjä kai sitten saa siitä itse jotain."
ap.vastaa:
"Mä kyllä olisin kiitollinen siitä yhdestä vapaapäivästä, jolloin voisin rauhassa tosiaan tehdä omia hommia"
nyrkki-ismo:
"Minusta olis hienoa jos joku tulis siivoamaan, lapsiperheessä kun tuppaa kotona aina olemaan sotkua vaikka kuin yrittäisi pitää kaiken järjstyksessä.
Ja omat ruokakassit olisivat myös tervetulleita ja lahjat lapsille."
hyvin toimii:
"Ei siinä muu auta kuin sanoa ystävällisesti, mutta suoraan, että yksi yö vierailua riittää ja että minusta ei ole oikein kiva, että siivotaan ja availlaan kaappeja ilman lupaa. Saattavat ensin loukkaantua, mutta hetken ajateltuaan ehkä ymmärtävät?
Itse jouduin tekemään saman äidilleni. Hän ymmärsi asian oikein hyvin. Nykyisin hän kysyy, voiko tehdä jotakin, koska ei osaa olla toimettomana, jolloin annan hänelle työlistan ;)"
15+8:
"Anna passata, passaa sinä sitten aikanasi, kun mummo ei jaksa ja lapsillasi on omia lapsia. Meidän suvussa lastenhoito ei jostain syystä ole ollut koskaan äitien juttu, vaan isoäitien juttu. Äidit ovat olleet töissä."

Upeaa, että jossain osataan keskustella haukkumatta muita suvakeiksi, natseiksi tai idiooteiksi. Jokainen kommentti on asiallinen, ja niinpä holhoamisen perusteet on käsitelty käden käänteessä. Täytyy varmaan useamminkin hyödyntää Suomi24-sivustoa, jos sieltä löytyisi lisääkin 90-luvun Suomen Kuvalehden tasoista verkkojournaismia.

Ehkä Suomi24 on muodostanut jonkinlaisen menneisyyteen jääneen kuplan aika-avaruuteen, jossa on säilynyt menneiden aikakausien henki? Siellä ei olla vielä omaksuttu 2010-luvun keskustelukulttuuria, jossa kaikki tähtää solvaamiseen ja provokaatiohin? Kenties monet keskustelijoista eivät ole poistuneet ruudun ääreltä vuosikausiin ja luulevat vielä Suosikin ilmestyvän ja Lipposen olevan pääministerinä.

Tai sitten sattui vaan löytymään poikkeus säännöstä. Osuuhan sitä välillä parempia päiviä itsellekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti