maanantai 15. syyskuuta 2014

Himopelaajan päiväkirja: Skyrim DLC - The Rise of Tatti

Joko olet pelannut syksyn uutta Skyrim-lisäosaa? En ole aikoihin kokenut yhtä mahtavaa vapauden hurmaa. Kuluneet viikot ovat olleet huoletonta metsästäjä-keräilijän elämää.

Uusi sienimetsään sijoittuva laajennus tarjoaa paitsi aiempaa paremman grafiikan, myös ennennäkemättömän määrän uusia aarteita ja ötököitä. Kerrankin todellisuus saa innostumaan yhtä paljon kuin dataaminen.
Varsinaista ratkaistavaa pääjuonta pelissä ei ole, mutta sivutehtäviä riittää ja kaiken lisäksi uusi Add-on on aivan ilmainen - riittää, kun omistaa auton tai asuu riittävän kaukana kaupunkitaajamista ja tehokkaista laajakaistoista.

Kumisaappaat ovat suureksi hyödyksi sekä komea (mielellään rottinkinen) sienikori. Hätätapauksessa myös muoviämpäri kelpaa, jos se on sympaattisen värinen ja jokseenkin retrotyylinen.
Pelin päätehtävä on kartoittaa ja kerätä uusia, aiempaa tehokkaampia rohdoksia. Lisäosa soveltuu siis erittäin hyvin niille, jotka ovat hahmonkehityksessä keskittyneet Alkemiaan. Vanhojen tuttujen ainesosien lisäksi uusia sienilajeja on kymmeniä, ellei satoja. Edistyneemmän pelaajan on mahdollista täyttää pakastinta tai keskittyä halutessaan myös kaupankäyntiin.

Sieniseikkailussa ei ole tasovaatimuksia tai levelikattoa. Lisäosan voi aloittaa jopa täysin uudella hahmolla. Sieniretken saalismäärät lisääntyvät sitä mukaan, kun pelaaja nousee leveliä. Esimerkiksi 4. tason sienestäjä tunnistaa vain Kanttarellin, Herkkutatin ja Lampaankäävän, mutta Levelillä 12. mukaan tulee jo Pakuri, Mesisieni, Leppärousku ja Limanuljaska.
Mitä enemmän sieniä pelaaja tunnistaa, sen suuremman määrän alkemistisia raaka-aineita hän voi löytää samalta alueelta. Niinpä harrastus muuttuu kaiken aikaa tuottoisemmaksi ja palkitsevammaksi.
Skill-tason 25. kerääjä (apprentice) on saanut oikeuden (perk) poimia monen värisiä haperoita.
Hahmokehityksessä ei käytännössä ole mitään kattoa. Yleisesti esiintyviä ja turvallisesti hyödynnettäviä sieniä pelimaalissa on vähintään 50. Niinpä puuhailtavaa riittää pitkäksi aikaa, jos omassa pelityylissä keskeisintä on juuri hahmonkehitys.
Mushroom Skill 50 (Adept) mahdollistaa ryöpättävien sienien keräämisen. Tässä useamman eri lajin rouskuja.

Uuden sukupolven seikkailupelit rasittavat selkää ja hartioita eri kohdasta kuin mihin pelaaja on ehkä tottunut

Erään perusteen lisäosan hankkiseen tarjoavat laajat tutkittavat seudut sekä kauniit maisemat.

Tähänastisista avoimen maailman peleistä Rise of Tatti on kenties laajin. Pelimoottoriin on lisätty uusi ominaisuus: Jokamiehen Oikeus. Se tarkoittaa sitä, että pelaajalla on alusta saakka pääsy kaikille pelimaailman alueille - vaikka toki on aina olemassa se vaara, että hän juuttuu suohon, tippuu jyrkänteeltä tai joutuu naapurin koiran raatelemaksi.

Lisäosan kehittäjät ovat ottaneet huomioon tuoreet tutkimukset, jotka osoittavat istumisen olevan hengenvaarallista. Niinpä peliin on sisäänrakennettuna jumppatreineri, joka pakottaa pelaajan aika-ajoin kyykistymään ja nousemaan, kyykistymään ja taas nousemaan.
Aloittelija on onnekkaasti törmännyt herkkutattiesiintymään, eikä malta olla kuvaamatta löydöstään.
Oman ulottuvuutensa tarjoaa moninpeli. Erityisen nautinnollista on omien sienisaaliiden esittely sosiaalisessa mediassa. Pelissä on monta Saavutusta, joita voi ansaita esimerkiksi ärsyttämällä kyllin montaa kaveriaan loputtomilla tattikuvillaan ja kyselyillään: "Mikä sieni? Voiko syödä?"

Kuvien jakamisesta ja niistä saaduista vastauksista kertyy Kokemuspisteitä, joten sitä ei kannata laiminlyödä. Taitotason 75 (Expert) saavuttaminen avaa mahdollisuuden ylimielisesti tyrmätä muiden epäonniset arvaukset (perk: douchebag). GiT GuD!
Himopelaaja suosittelee. Vuoden paras lisäosa! 9,5/10.

PS. Entä mitä tapahtuu, kun saavutat taitotason 100 (Master)? Silloin voit jättää hyvästit kaupunkielämälle ja kadota Lapin erämaahan. Viimeinkin todellinen elämäsi on täyttä selviytymisseikkailua ja avoimen maailman roolipeliä. Olet vapaa. Sinun ei enää tarvitse odottaa zombihyökkäystä ja yhteiskunnan romahtamista.

1 kommentti: