sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Laki on perseestä

EETTINEN VÄLIHUOMAUTUS.

Etiikka on lähtökohtaisesti amoraalista. En tarkoita, että se olisi nihilististä vaan lain ulkopuolella. Tavallaan tämä on itsestäänselvyys, joka ei vaadi mitään perusteita. Haluan kuitenkin antaa esimerkin, koska sellainen nyt vain sattui tippumaan syliin sopivalla hetkellä.

Yle julkaisi tänään 29.4. seuraavan uutisen:
Sanomalehti New York Timesin mukaan amerikkalainen it-jätti Apple välttää miljardien eurojen verot pitämällä toimistoja veroparatiiseissa.

Sanomalehdelle antamassaan lausunnossa Apple sanoo, että sen liiketoiminta on takuulla eettisesti hyväksyttävää ja nojaa lakeihin sekä tilinpitosääntöihin.
Apple_kiertaa_miljardiluokan_veroja

Lapsikin ymmärtää, että "eettisesti hyväksyttävä" on eri asia kuin "nojaa lakeihin sekä tilinpitosääntöihin". Jos nämä kaksi olisivat lähimainkaan sama asia, filosofiaa ei olisi olemassakaan - eikä liiemmin politiikkaa. Mistään ei tarvitsisi koskaan keskustella, koska laki on laki.

Eettinen keskustelu voi alkaa vasta siinä vaiheessa, kun lailla pyyhitään persettä ja kun tilinpitosäännöt vedetään vessanpöntöstä alas. Laki on tunnettu lähinnä siitä, että se toimii porsaanreikien kasvualustana, korruption kulissina sekä puolustuksena epäeettiselle toiminnalle.

Filosofia ja uskonto elävät lain yläpuolella. Talousrikolliset puolestaan lain alapuolella, piiloutuneena sen langettamaan pitkään varjoon, kuin pikkupojat äidin helmoissa. Etiikan kuuluu haistattaa laille paskat, sillä mitenkään muuten se ei pääsisi käsiksi korruptioon. Etiikan on tarvittaessa lyötävä naista ja kuritettava pikkupoikaa. Etiikka on laji, jossa ryvettyy. Sen on oltava sitä. Etiikka, joka on lainkuuliaista tai naiivia, on turhaa etiikkaa, suorastaan vaarallista, turmiollista.

Jokaisen etiikan perusteoksen tulisi alkaa lauseella:
Tästä eteenpäin olet lain yläpuolella.

Etiikka neuvoo politiikkaa, joka säätää lait. Etiikka tulee ensimmäisenä ja laki viimeisenä. Kun laki asetetaan keskustelun pohjaksi, ollaan kusessa. Laki ei keskustele. Se on sokea ja tyhmä. Lakia voi kaiken lisäksi paeta aina toiseen valtioon. Etiikkaa ei voi paeta. Omatunto on ninja joka väijyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti