keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Tähti on löytynyt!

Oli vain ajan kysymys milloin tällainen uutinen tulee. Ruskean kääpiötähden, eli paljaalle silmälle näkymättömän, himmeästi hehkuvan tähden löytymistä oli spekuloitu jo jonkin aikaa, kunhan tekniset laitteemme kehittyvät.

Nyt pimeä tähti - tai siis kaksikin sellaista - paljastui, ja yllättävän läheltä. Sattumalta ehdin juuri ennustaa kohtaamista pimeän tähden kanssa kapteenin seikkailujen jouluspesiaalissa, vuodenvaihteessa.
Seksikkäät avaruusolennot bikineissä

Kyse on siis kahdesta niin pienestä ja kylmästä tähdestä, että ne lähettävät vain infrapunasäteilyä. Kumpikin on siis vain likimain Jupiterin kaltainen kaasujättiläinen (siis pikemminkin planeetta, ei tähti) jonka massa nipin napin riittää synnyttämään kovan paineen ja fuusioreaktion - tai jos ei edes auringon kaltaista fuusiota niin muuta lämpöenergiaa - jota voisi aiheuttaa esimerkiksi kahden läheisen kääpiötähden keskinäinen vuorovesi-ilmiö.

Löytyneestä tähtijärjestelmästä tekee laajemmalle medialle kiinnostavan se, että se sijaitsee vain 6,5 valovuoden etäisyydellä - joka on astrologisin termein ilmaistuna "kiven heiton päässä".

Uusi kaksoistähti WISE 1049-5319 (tai löytäjänsä mukaan Luhman 16) on kolmanneksi lähin tähti auringosta. Se on naapuri, josta emme tienneet.
Voi olla, että vastaavia tähtijärjestelmiä löytyy lähiseudultamme vielä lisää. Ne eivät ehkä mahdollista pysyvää asutusta, mutta voisivat toimia tutkimuskohteina tai pidempien lentojen väliasemina - olettaen, että koskaan pääsisimme edes Marsiin asti.

Kuka ties tähtien välisessä avaruudessa leijuu paljonkin pimeitä kappaleita, joista emme ole tietoisia: kaasuplaneettoja, himmeitä tähtiä, asteroidivyöhykkeitä.

Kaikkialta minne ihmisen katse on tarkentunut, on löytynyt aina enemmän seuralaisia kuin on osattu odottaa. Kun ensimmäinen luotain saapui Jupiterin kiertoradalle, se löysi kymmeniä pieniä kuita.

Kun nähtiin oman aurinkokuntamme ulompiin osiin, havaittiin, että Pluton kaltaisia kylmiä pikku kiviplaneettoja seilasi siellä lukuisia.

Ehkä tyhjäksi oletettu tähtien välinen avaruus ei olekaan niin tyhjä? Kymmenen valovuoden säteen sisältä voi löytyä vielä kymmenen uutta tähteä. Melkein veikkaisin, että kunhan tekninen katseemme tästä paranee, löydämme jotakin jännää ja massiivista jopa lähimmän viiden valovuoden säteeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti