torstai 15. syyskuuta 2011

Waking up David

Jos minulla olisi miljoona euroa tuhlattavaksi, antaisin sen heti David Firthille - sillä ehdolla, että samalla saan palkkata hänelle tuottajan ja personal trainerin. Tuottaja järjestää hänelle kunnolliset studiotilat ja joukon ammattitaitoista apuväkeä - ja personal trainer pitää huolen, että hän herää säännöllisesti, syö hyvin ja keskittyy joka päivä taiteeseensa.

David Firth on nero. Hän on kaikista 2000-luvun taiteilijoista ehkä mieleenpainuvin. Hän on jopa hitusen nerompi kuin Sufjan Stevens tai Wes Anderson. Joku Banksy jää kauas tulemaan. Ongelma on se, että Firthin taidemuoto ei tuota hänelle rahaa tai vakavaa julkisuutta. Hänen Youtube-videoillaan on parhaimmillaan 10 miljoonaa katsojaa, mutta so what - söpöllä kissanpennulla tai hassusti kaatuvalla taaperolla voi olla monta kertaa enemmän klikkauksia.

Parhaiten David Firth tunnetaan animaatiohahmostaan Salad Fingers, josta hän on tehnyt kymmenkunta jaksoa. Ne ovat ihan ok, mutta hänellä on paljon diipimpiäkin juttuja.


Toistaiseksi suurin osa David firthin touhuista on ollut hauskaa kaveripiirin läppää, johon kuka tahansa maailman kaveripiirillistä ihmisistä on saattanut samaistua. Hän on mm. säveltänyt, sanoittanut ja levyttänyt kuvitteellisen ääliö-räppärin musiikkia ja kavereidensa kanssa kuvannut musiikkivideoita.

Youtube: Devvo: Boys on the beach

Devvo on hahmona verrattavissa Krisse Salmiseen tai Marja Tyrniin, mutta toinen Firthin huumoriprojekti on enemmänkin eräänlaista visuaalista flarf-runoutta. Monta vuotta itse asiassa oli epäselvää, kykeneekö yksi ja sama henkilö suoltamaan nettiin niin paljon roskaa vai onko Jarry Jacksonin hahmon takana joku toinen henkilö. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin David Firth itse.

Linkki: Jerry Jackson

Kuten sanoin, David Firth on ehtinyt kirjoittaa myös vakavampia lyhytelokuvia, usein hyvinkin painajaismaisia ja totisia. Ne liikkuvat mustan huumorin ja autistisen huumoritajuttomuuden rajamailla. Ensimmäinen lyhyt animaatio, jonka hän teki - ainakin hänen omien sanojensa mukaan - on "Scribbler". Suosittelen katsomaan sen, riippumatta siitä iskeekö sinuun Jarry Jacksonin tai Salad Fingersien tyyli.

Linkki: David Firth: Scribbler

Vakavasti otettavien animaatioiden joukkoon lukisin myös seuraavat pätkät.

2005: The Child that smelled odd
The Child that smelled odd

2006: The latest Model
The latest Model

2007: Socklops & Healt Reminder
Socklops
Healt Reminder

2008: Dog of man
Dog of man

2011: Take This pill (Healt reminder 2)
Take this pill

Tässä vain muutamia esimerkkejä. David Firth on tehnyt myös radiokuunnelmia sekä joitakin animaatioita BBC:n tilauksesta. Niistä ehkä paras on
Musical predictions of 2009

Vuosina 2009-2010 Firth yritti keskittää voimiaan ensimmäiseen pitkään animaatioelokuvaan, mutta se koko projekti näyttää sittemmin jääneen jäihin. Blogia Meadow Man ei ole päivitetty yli vuoteen. Pahasti pelkään, että Firthin maanis-depressiivinen ja keskittymishäiriöinen luonteenlaatu sekä hänen huumeisiin ja dokaamiseen keskittyvä ystäväpiirinsä eivät ainakaan vielä salli kokoillan elokuvaan omistautumista. Juuri siksi toivoisin, että hänellä olisi oma manageri ja personal trainer.

Itse asiassa ajattelin, että minä voisin olla se henkilö. Niinpä päätin lähettää BBC:lle sähköpostia, jossa ehdotan, että jos he maksavat minulle lentoliput niin käyn henkilökohtaisesti David Firthin ovella Leedsissä ja sanon että nyt hommiin, niin ja terve vaan, minä olen sinun uusi valmentajasi. Voin vaikka kuukauden tai kaksi oleskella lähiseuduilla ja käydä aina aamukahdeksalta heittämässä kiven artistin ikkunaan - jos vain BBC maksaa minulle Englannissa oleskelusta. Pidän huolta että nero nukkuu riittävästi ja syö terveellisesti.

Jos BBC ei innostu ajatuksesta niin varmuuden vuoksi lähestyn myös Yleisradiota, MTVkolmea, Nelosta ja SUBTV:tä. Palkataan minulle kameramies ja käydään Briteissä tekemässä dokumenttia "Waking up David". Eiköhän siitä synny ihan vakavaa viihdettä. Ja tuskin tarvitaan edes sitä miljoonaa.

PS. Twitterin mukaan David Firth on juuri nyt reisaamassa ympäri Amerikkaa, joten ihan vielä tällä viikolla ei onnistu.

PPS. Psst! Älkää vain kertoko hänelle mitään niin että vierailuni tulee yllätyksenä.

1 kommentti:

  1. Todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Scribbler, Health reminder ja Take this pill ainakin upposivat. Täytyypi tutustua myöhemmin myös Firthin muuhun tuotantoon.

    Kiitokset tästä Juho.

    VastaaPoista