maanantai 1. lokakuuta 2012

Iltatyttö & ylämummo

JOURNALISMITUTKIELMA, DEKONSTRUKTIO.
Olen pannut merkille, että Iltalehden Iltatyttöjä kiinnostaa urheilu. Ehkä juuri siksi he ovat yhteistoimin valinneet esiintyä juuri Urheilu-liitteen takakannessa. Aina kun tytöiltä kysytään kuulumisia, he tahtovat kehua Teemua tai Kimiä - tai lähettävät kannustavan viestin sen päivän tulessa oleville suomalaisurheilijoille.

(Ja älkää kysykö minulta miksi olen sattunut huomaamaan tällaisen ilmiön. Kaava on vain liian usein toistuva, siinä kaikki.)

Tässä lisää joitakin viimeaikaisia terveisiä Iltatytöiltä:
Iltatyttöjen perehtyneen ja suorastaan "asiantuntevan" intohimon urheilua kohtaan voisi tietenkin selittää sillä, että urheilutapahtumat ovat kiinnostavinta mitä maailmasta löytyy, eivätkä iltatytöt tässä suhteessa eroa juurikaan muista itselleen rehellisistä naisista.

Tämä on ehkä juuri se maskuliininen mututuntuma, johon Iltalehden toimitus nojaa, mutta tarjolla olevan aineiston pohjalta voidaan muotoilla myös vaihtoehtoisia teorioita. Epäilyksiin kannustaa etenkin se, että yhteen tai enintään muutamiin mallikuvauksiin osallistuneet tytöt tuskin ehtisivät lehden sivuilla kommentoida ottelutuloksia, jotka ovat selvinneet puoli tuntia ennen painoksen deadlinea. (Voi tietenkin olla, että Iltalehdellä on käytössä jonkinlainen Iltatyttöjen oma agenttipuhelin tai twitter-palvelu. Kuka ties?)

Mitä siis tapahtuu Iltalehden urheilutoimituksen kollektiivisessa ilmi- eli julkitajunnassa, jota heidän suhteellisuudentajuntansa ei näytä kyseenalaistavan? Tässä muutamia mieleeni juolahtaneita selityksiä:

1) SISÄPIIRIN VITSI. Joskus sai alkunsa sellainen talon tapa, että keksittäessä sanoja iltatyttöjen suuhun, silkan helppouden vuoksi päätettiin viitata ajankohtaisiin urheilusaavutuksiin. Koska Iltalehti on sopivasti kansallistuntoinen julkaisu, sen tytöt kehuvat tietenkin etupäässä suomalaisurheilijoita: Jaria, Villeä, Mikaa, Markusta ja kumppaneita.

Harvinaisempi poikkeus on suomalaisen naisurheilijan kehuminen, mutta vain, jos suurta menestystä on tullut - sillä muutoin vähäpukeisten tyttöjen välinen tsemppaaminen saatettaisiin lukea liiankin kutkuttavaksi. (Huom. Urheilijat ovat usein vähäpukeisempia kuin iltatytöt.)

2) TARKOITUKSELLINEN MYYTIT VAHVISTAMINEN, jonka sanelee Iltalehden terveitä elämäntapoja vaaliva julkaisupolitiikka. Nuorten miesten on syytä antaa elää siinä uskossa, että missit ja muut vähäpukeiset neitokaiset tykkäävät urheilijoista.

Kaikki tämä tapahtuu tietenkin puhtaasti kansakunnan parasta ajatellen, eikä minulla itsellänikään ole mitään pientä propagandaa vastaan. Onhan lihomiselle ja syrjäytymiselle alttiit nykymiehet syytä ravistella lenkkipoluille ja kuntosaleille. Iltatyttöjen terveiset kannustavat peräkylien pojat liikkumaan siinä toivossa, että päästyään 3. divarin tiimiin ja näyttäessään paremman ilman paitaa myös Matti Meikäläinen saattaisi haaveilla pimpsasta.

3) VAKAA OLETUS, ETTÄ KAIKKI TYTÖT OVAT POHJIMMILTAAN KIINNOSTUNEITA URHEILIJOISTA. Vaikka uskoni on vahva sen suhteen, että teoriat 1. ja 2. ovat todennäköisempiä, en voi tämän aineiston perusteella sulkea pois myöskään sitä vaihtoehtoa, ettei Iltalehden urheilutoimituksen väki olettaisi iltatytön ja jääkiekkoilijan muodostavan täydellisen parin - niin kuin Raamattu tai Evoluutio sen tarkoitti.

Tästä seuraa, että jos iltatyttökokelaat eivät itse vielä tiedosta olemustaan, heidät on toimituksen toimesta eheytettävä tiedostamaan sisimmäinen luontonsa ja paikkansa maailmanjärjestyksessä.
Oli tradition taustamotiivina mikä tahansa, iltatyttöjen rooliin kuuluu, että he haaveilevat urheilijasta - tai ainakin urheilijoiden kuuluu pyöriä heidän virtuaalisissa puhekuplissaan.

Jos kävisi niin ikävästi, että joku tytöistä ei sattuisikaan saamaan omakseen unelmiensa Karia tai Vesaa, hän saattaa olla varsin onnellinen myös kohdatessaan Kari-nimisen toimittajaan, joka jakaa hänen harvinaisen intohimonsa. Onhan parisuhteessa trimmatujen kehojen ohella tärkeää myöskin se, että on yhteisiä harrastuksia ja jotain mistä keskustella.

Urheilu on siitä täydellinen himojen kohde, että se koskaan pysähdy tai saavuta täydellisyyttään (kuten Hemulin postimerkkikokoelma). Urheilu tuottaa jatkuvalla tahdilla uusia tuloksia, halusimme tai ei. Tässä suhteessa urheilu on ollut modernismin projektille mitä sopivin elämänkumppani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti