sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Pitäisikö työaikoja pidentää?

Dilentantti yhdistää eri elämänalojen viisautta.

Syksyllä 2014 Lännen Media -korsernin lehdet uutisoivat, että asiantuntijat Juhana Vartiaisen johdolla kannattivat työaikojen pidentämistä.

Monet muutkin asiantuntija kohotti äänensä ja ilmaisivat vastakkaisen mielipiteensä. Vastakkain olivat ainakin Ammattiliittojen keskusjärjestö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto.

Mutta mitä ajattelevat todelliset inhimillisten menetystekijöiden ammattilaiset? Entä jos kysyisimme mielipidettä sellaiselta taholta, joilla on esittää täsmällisiä ja ymmärrettäviä lukuja - siis urheiluvedonlyöjiltä.

Vedonlyöntitoimistot sekä rahapelien ammattilaiset perustavat arvionsa tilastotietoihin, jotka on kerätty analysoimalla tuhansia pelejä. Useita joukkuelajeja vertailemalla luulisi löytyvän lainalaisuuksia, jotka pätevät myös työelämään.

Väsymystekijät kumuloituvat

Urheiluvedonlyöjät pyrkivät huomioimaan laskelmissaan kaiken tarjolla olevan informaation, mukaan lukien joukkueiden väsymystilan. Netistä löytyy useita blogeja, joissa on tarkasteltu suurten aineistojen perusteella esimerkiksi matkustamisen tai peräkkäisten pelipäivien vaikutusta pelaajien seuraavan päivän suoritukseen.

Sekä jalkapallossa, jääkiekossa että koripallosssa pätee sama yleinen periaate: kotijoukkue voittaa todennäköisemmin kuin vierasjoukkue. Tutkimuksissa tätä on selitetty muun muassa sillä, että tuomari viheltää herkemmin rangaistuksia vierasjoukkueelle pienistä rikkeistä, koska yleisö reagoi vahvasti kotijoukkueen kohtaamiin vääryyksiin. Toinen selittäjä on matkustaminen, joka vähentää vierasjoukkueen valmistautumiseen käytettävissä olevaa aikaa. Monimutkaisempi vaikutus on varsinaisella yleisön kannustuksella, sillä se voi kääntyä myös kotijoukkuetta vastaan, jos voittamiseen kohdistuu liikaa paineita.

Pelissä voi lisäksi olla sääntöjä (kuten jääkiekossa mahdollisuus peluuttaa haluamiaan ketjuja vastakkain) jotka oikein käytettynä tarjoavat kotijoukkueelle pienen edun. Lähes kaikissa yleisimmissä joukkuelajeissa kotietu ennustaa noin 60-40 todennäköisyyttä, joka täytyy ottaa huomioon, jos tutkitaan peliuupumuksen vaikutusta.

Tulosten perusteella väsymyksen vaikutus on kaikkein suurin, kun se yhdistyy muihin negatiivisiin tekijöihin, kuten yleisön buuaamiseen, pitkiin matkoihin tai perättäisiin tappioihin. Silloin voi käydä niin, että väsyneen joukkueen "selkäranka katkeaa". Tilastojen mukaan NBL:ssä, eli Yhdysvaltojen koripalloliigassa vierasjoukkueen voiton todennäköisyys on enää 32,9% jos se pelaa toisena peräkkäisenä päivänä levännyttä kotijoukkuetta vastaan.

Normaali odotusarvo:
Kotijoukkue 60% vs. vierajoukkue 40
Jos vierasjoukkue on lisäksi väsynyt edellisen illan pelistä ja matkustanut toiselta paikkakunnalta:
Kotijoukkue 67,1% vs. vierasjoukkue 32,9%
Lähde:
http://www.databasebasketball.com/content/backtoback.htm

Sama peräkkäisten pelipäivien ja matkustamisen yhteisvaikutus verottaa vierasjoukkueiden tehoja myös muissa lajeissa:
"Overall, NHL teams playing on home ice can be expected to win about 55.1% of the time.

When the home team is playing a back-to-back against a rested opponent, their win probability drops down to 53.8%

A home team with an additional day of rest has a 57% win probability; if they have 2 additional days of rest, they have a 58.7% chance of winning."
http://puckprediction.com/2014/08/06/the-schedulers-dilemma-back-to-back-games-and-fatigue-effects-in-the-nhl-regular-season/

Ammattiurheilijoiden kunto on sovitettu työn vaativuuteen, mutta silti heidän tehonsa notkahtaa väsymyksen vaikutuksesta. Mitä sitten tapahtuu tavalliselle työntekijän tuloskunnolle, kun hänet ajetaan loppuun ylitöillä ja peräkkäisillä pitkillä työpäivillä?

Poimitaan lopuksi tuore esimerkki kotimaasta. Lännen Median lehdet kirjoittivat 12.3.2015:

Väsynyt Bisons kärsi ennätystappion


Loimaan Bisons kärsi kauden toistaiseksi suurimman tappionsa miesten Korisliigassa, kun Joensuun Kataja haki torstaina suurinumeroisen vierasvoiton 90–62 (40–33).

Sarjaohjelma pisti joukkueet vastakkain varsin erilaisilla rasitusasteilla: Kataja oli pelannut viimeksi 12 päivää sitten, kun Bisons raatoi samassa ajassa nyt jo kuudennen pelinsä.

Tämä näkyi kentälläkin. Viimeksi tammikuun alussa kotipelinsä hävinnyt Bisons ei onnistunut kummassakaan päässä. Puolustus vuosi ja hyökkäyspäässä se jäi kauden pienimpiin pisteisiinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti