perjantai 21. elokuuta 2015

Luonnon antibiootit

Usein olen päätynyt etsimään netistä tietoa luonnon antibiooteista, joten päätin koota oma luettelo 15 yleisimmästä antibioottisesta - tai sellaiseksi väitetystä - elintarvikkeesta ja rohdoksesta.

Näihin ei tarvita lääkelupaa. Kaikissa tapauksissa kyse ei ole antibiootista sanan varsinaisessa merkityksessä.

1.) Valkosipulia ei suotta käytetä pitsan kanssa, sillä se antaa hyvän suojan ylettömän rasvan ja vehnägluteenin lietsomaa tulehdusta vastaan. Vaikka itselläni ei ole keliakiaa ja käytän laktoosia pilkkovia ensyymejä, koen, ettei pasta ei aiheuttaisi niin turvonnutta oloa, jos lisään siihen valkosipulia. Käytän valkosipulia ja sipulia myös flunssan hoitoon, koska se voi vähentää jälkitautien riskiä. Jos ei muuta niin ainakin saan tärkeitä vitamiineja.

2.) Oregano hyvästä syystä kuuluu osaksi samaa ruokakulttuuria, sillä myös oreganoölyllä on antibakteerisia ja tulehduksia lievittäviä vaikutuksia.

3.) Inkivääri kiihdyttää ruoansulatusta ja sen karvasaineet myös hillitsevät bakteerien kasvua. Tuore valkosipuli ja inkivääri säilyvät kuukausia, koska niiden sisältämät yhdisteet torjuvat homehtumista tai mätänemistä aiheuttavien mikroskooppisten eliöiden toimintaa. Inkivääri sopii sushin kumppaniksi kenties juuri siksi, että se vähentää akuutin ruokamyrkytyksen vaaraa ja myös helpottaa mahdollista lievää pahoinvointia, jos ruoka ei ole täysin tuoretta.

4.) Kurkumaa on perinteisesti käytetty mausteena kuumissa maissa, koska se hidastaa ruoan pilaantumista, mutta samaan aikaan edistää ruoansulatusta. Kurkumalla on monia muitakin terveysvaikutuksia ja sitä muun muassa mainostetaan ruokana joka punaviini tavoin hidastaisi vanhenemista. Kurkuma on keskeisin ainesosa maisteseoksessa joka tunnetaan paremmin nimellä curry.

5.) Hunajalla on myös ilmiömäinen säilyvyys. Sitä on pitkään käytetty ulkoisten haavojen hoitoon, mihin se toimii hyvin, mutta sisäisesti nautittuna ongelmana on nopea liukenevuus. Syljen entsyymit ja mahahapot hajottavat hunajan kemiallisen koostumuksen ja jo pelkkä lämmin vesi laimentaa hunajan nopeasti, niin että sen antibakteerinen teho heikkenee. Niinpä hunajalla ei kovin tehokkaasti ole kyetty torjumaan vaarallisimpia tauteja, vaikka sen monet positiiviset terveysvaikutukset kyllä ennaltaehkäisevät tavallisia sairauksia.

Ryhmän 1-5 luomuantibioottit ovat edullisia ja niitä saa kaikista kaupoista. Seuraavat viisi ovat kalliimpia tai eksoottisempia, mutta myös niitä on kohtuullisen helppo löytää luonnosta tai erikoiskaupoista.

Edellisen ryhmän aineita voi myös melko huoletta syödä suuriakin määriä, mutta seuraavia ei maha ehkä kestä ylettömästi. Useimmat luonnon antibiootit sopivat enemmänkin ulkoiseen käyttöön, mihin niitä perinteisesti on käytettykin.

6.) Pihka toimii erittäin hyvin haavojen desinfioimiseen. Lisäksi sillä on havaittu kipua lievittäviä vaikutuksia. Arabimaissa mirhaa, eli mirhamia on valmistettu jo vuosituhansien ajan sekoittamalla aavikolla kasvavan piikkipensaan pihkaa oliiviöljyyn. Kotimaisten havupuiden pihka ajaa saman asian, ja sitä on huomattavasti helpommin on saatavilla. https://en.wikipedia.org/wiki/Myrrh

(Pihkaa ja etenkään pakuria ei kuitenkaan kannata ottaa yhtä aikaa antibioottien kanssa, sillä ne ovat niin monivaikutteisia. Etenkin pakuri on homesienten vastavaikuttaja, ja penissilliiniä eristetään juuri homeesta. Puut erittävät pihkaa suojautuakseen tunkeilijoilta. Koivu kenties tuottaa pakuria juuri hidastaakseen sieni-infektion leviämistä. Musta kökkäre, josta teetä uutetaan, ei ole sienen, vaan puun itsensä aikaansaannosta. Pakuri ei ole antibioottinen.)

7.) Kaali kuuluisi yleisyytensä puolesta jo listan alkupäähän, mutta en osaa luvara missä määrin se tehoaa vakavampia ihmisen sairauksia vastaan. Kaali toisinaan päätyy antibioottisten elintarvikkeiden listalle, sillä etenkin vitamiinit säilyvät siinä ihmeellisen hyvin. Kaali ehkä kuitenkin sisältää enemmän luonnon säilöntäaiheitä kuin varsinaisia lääkinnällisiä antibiootteja. C-vitamiinin lähteenä kaali on erinomainen, minkä lisäksi se sopii moneen ruokaan.

8.) Echinacea, eli auringonhattu-uute parantaa vastustuskykyä, mutta on teholtaan aika vaatimaton verrattuna varsinaisiin antibiootteihin. Echina ei taistele niinkään bakteereja vastaan, vaan vahvistaa kehon omia puolustusmekanismeja.

9.) Greipinsiemenet ja etenkin niistä puristetty öljy (GSE) ovat saaneet viime aikoina julkisuutta superfoodina ja ihmelääkkeenä. Greipissä onkin vitamiinien ohella paljon antioksidantteja ja voimakkaita happoja, jotka estävät pilaantumista. Tutkimukset eivät ole osoittaneet greipinsiemenöljyn olevan ainakaan sen tehokkaampi antibioottina kuin esimerkiksi oreganoöljyn - minkä lisäksi tiedetään että greipinsiemenissä on suorastaan myrkyllisiä ainesosia suurina annoksina nautittuna. Kaikki alussa mainitut aineet ovat greipinsiementä edullisempia ja turvallisempia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract

10.) Kookosöljyä on meillä aiemmin karsastettu, koska se on huoneenlämmössä kovaa, eikä juoksevaa kuten rypsiöljy, mistä herää ajatus että se olisi yksinomaan "kovaa rasvaa". Viime aikoina on saatu näyttöä siitä, että kookosöly saattaisi soveltua tietynlaisesta suolistotulehduksesta kätsiville ihmisille muita öljyjä paremmin. Ainakin crohnin tautiin kookosöljy voisi sopia paremmin kuin vaikkapa auringonkukkaöljy, jossa on liikaa Omega-6:sta suhteessa Omega-3:seen. Ravintomusala on kuitenkin juuri nyt sellaisen sekasorron vallassa, että paras syödä sitä mikä itselle sopii. Jos kookosöljyllä todellakin on antibioottisia vaikutuksia, se voi olla myös huono asia suoliston hyödyllisten mikrobien kannalta.

Listan viimeiset 5 ainetta herättävät erinäisiä kysymyksiä.

11.) Neempuu on Intiassa yleinen hyötykasvi, jota on käytetty muun muassa hyönteisten torjuntaan. Puusta valmistettua jauhetta on meillä markkinoitu ainakin ekologisena desinfiointiaineena, täisampoona ja hammastahnana, joka tappaisi bakteereja. Hammastahnasta on vielä pitkä matka lääkkeeksi, mutta tiettyjen parasiittien torjunnassa neempuulla on pitkät perinteet.
12.) Pau d'Arco, lapacho tai taheebo on Amazonin sademetsässä käytetty rohto, jota on viime aikoina yritetty saattaa sivistyneiden maiden tietoisuuteen. Lapachon nimellä löytyy Suomestakin yrttiteetä, jonka vaikutuksia ei vielä ole tutkittu paljoakaan. Rohdoksen tiedetään esimerkiksi ohentavan verta, mikä voi lisätä verenvuodon riskiä.
http://www.ekolo.fi/tuote/lapacho-puunkuoritee/4025871850017/
Mielestäni on hieman kyseenalaista, jos inkojen pyhän puun kaarnaa aletaan repiä irti ja kuljettamaan toiselle puolelle maailmaa, kun vielä tiedetään että puu voi elää 700-vuotiaaksi.
13.) Aivan tavallisella paprikalla voi olla tulehduksia rauhoittavia vaikutuksia. Lisäksi paprikasta valmistetusta ruoasta voi olla vaikeampi saada ruokamyrkytystä, koska paprika hillitsee esimerkiksi coli-bakteerin kasvua. Se ei vielä tarkoita, että paprika suoranaisesti metsästäisi elimistöösi eksyneitä taudinaiheuttajia. Paprika on kuitenkin tehokas ennaltaehkäisemään sairauksia myös siksi, että sillä on terveellinen ravintoainekoostumus. Kenties paprika tulisi sijoittaa samaan ryhmään kuin kaali, mutta en ehtinyt perehtyä aiheeseen. Löysin paprikasta maininnan vasta äsken kun googletin antibioottisia elintarvikkeita.

Myöskään listan viimeiset 2 antibioottista ainetta eivät ole mitenkään itsestäänselvästi lääkkeitä:

14.) Alkoholi tappaa melkein mitä tahansa, joten se kelpaa antiseptiseksi yleisaineeksi, kunhan alkoholipitoisuus ylittää 60%. Yleensä ajatus on pikemminkin toisin päin, että alkoholia ja antibiootteja ei tulisi sekoittaa. Sekin on ihan fiksu periaate, sillä alkoholi voi saada ihmisen oksentamaan lääkeaineet ulos tai unohtamaan niiden ottamisen ajallaan.

15.) Hopeavesi, eli kolloidinen hopea tai hopeanitraatti. Jos valkosipuli karkottaa vampyyrejä, niin hopea tepsii hyvin ihmissusia vastaan. Kumpaakin kannattaa siis olla matkassa. Ajatus siitä, että hopeaa voisi tykittää penisilliinin tavoin suoneen on kuitenkin aika kaukaa haettu. Hopea kyllä tappaa bakteereja, mutta se ei ole elintarvike. Kyseessä on enemmänkin antiseptinen aine, joka tehoaa ulkoisten haavojen hoitoon (jos tarvitaan pihkaa tai hunajaa vahvempia aineita). En suosittele hopean nauttimista sisäisesti. Se ei ole suoranaisesti tappavaa, mutta hopean nauttimisen pitkäaikaisista vaikutuksista on vähän tutkimusta. Harvalle nimittäin tulee mieleen syödä hopeaa, vaikka viime aikoina siihen on ihmisiä yllytetty. Tiedetään kyllä, että jotkut ovat yliherkkiä hopealle ja saavat ihoreaktioita. Ehkä joidenkin vuosien kuluttua tiedetään enemmän, jos joku hyväuskoinen on juonut hopeavettä 20 vuotta ja saanut siitä jotain erityisiä sivureaktioita. Hopeaa voi pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jäädä elimistöön häiritsemään hyödyllisten bakteerien toimintaa.
http://www.terve.fi/terveyden-abc/hopea-voi-aiheuttaa-ongelmia

Tästä listasta on helppo nähdä, miten vaivatta mihin tahansa ruokaan voi lisätä tulehduksia ennaltaehkäisviä ja suolistoa rauhoittavia raaka-aineita tai mausteita, kunhan muistaa, että antibioottien ohella olisi hyvä perehtyä myös probiootteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti