torstai 30. elokuuta 2012

Karppausbuumin jälkiviisastelua

Noin tasan vuosi sitten käsittelin karppausta kovalla kädellä. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja lienee paikallaan tarkistaa muutamia mielipiteitä.

Ensinnäkin kirjoituksessani ennustin, että karppaaminen tulisi lisäämään lihan kulutusta. Toisekseen spekuloin sillä, että lihantuottajat lobbaisivat karppaamisen puolesta. Kumpikaan näistä väitteistä ei ollut kovinkaan rohkea tai omaperäinen, mutta olin lähes varma että ne osoittautuisivat todeksi.

Kuinkas sitten kävikään?


Syksy 2011

Hieman ennen joulua voi uhkasi loppua kaupoista - ja paikoin loppuikin.

Ilta-Lehti: Karppaus-buumi yllätti meijerit
"Suomalaisten voi-innostus on räjähtänyt niin nopeasti, etteivät tuottajat pysty toimittamaan kauppoihin tarpeeksi voita."
Syksyllä karppaamisen eduista ja haitoista kiisteltiin kaikkialla puolesta ja vastaan. Monet asiantuntijat olivat syystäkin huolissaan. Fiksuimmat ymmärsivät, että ilmiö on ohimenevä.

Aamulehti: Professori haukkuu karppauksen lyttyyn:
"Suomalaiset tulevat pian järkiinsä ja luopuvat karppaamisesta, uskoo Sydänliiton puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa.

– Karppaaminen tuli Yhdysvalloista ja on siellä jo pois muodista. Suomalaiset ovat vain niin hitaita etteivät tajua."
Lähes kaikki negatiiviset tutkimustulokset ja asiantuntijalausunnot nostattivat karppi-uskoisissa valtaisan raivon. Jos unohdetaan kommentit kuten "Tämä Uusitupa on itse typerä!", löytyy läjäpäin syytöksiä tuomitsemisesta ja moralisoinnista:
aamulehti: Uusitupa on itse typerä:
"Se mikä minua ottaa pattiin on tuo sävy... Heillä on varsin ylimielinen asenne"
Öykkäröivistä nettikarppaajista monet tuntuvat kuuluvan siihen ihmisryhmää, joka inhoaa vegaanien ja muiden sanomalehtiä ja kirjoja lukevien "tiedostajien" moralisointia. On muka ihmisten oma asia miten he tahtovat elää. Ikään kuin kyse olisi pelkästä terveellisyydestä ja makutottumuksista, eikä eettisyydellä tai ekologisuudella olisi mitään merkitystä.

Omaan blogi-kirjotukseeni vastattiin karppaus.infossa samaan tyyliin.
Karppaus.info:
"En kyllä itse kehtaisi alkaa arvostelemaan tuohon tyyliin ketään tai kenenkään elämässään tekemiä valintoja!

jotkut kuvittelee, että ne voi jotenkin pelastaa maailman moralisoimalla."
Niin, jotkut meistä tosiaan vielä kuvittelevat, että voivat - jotenkin - pelastaa - maailman... jotenkin. Yrittävät edes jotain. Ilmeisesti karppaajat tyytyvät siihen, että ovat osa jättimäistä maailmanlopun koneistoa.

Ihminen ei koskaan selviydy puhtaassa todellisuudessa. Tarvitsemme aina jonkinlaisia mukavia haavekuvia ja kolhuja pehmittäviä harhaluuloja. Tosiasioiden esiintuominen pakottaisi muutokseen ja muutosvastaisuus on ymmärrettävää, koska arjen ja rutiinien uudelleenohjelmoiminen vaatii valtavasti ponnisteluja - varsinkin aikuisiällä - ja varsinkin kun epäterveellinen tai epäeettinen elämä on nykyään tehty niin helpoksi.

Eipä siis mikään ihme, jos tunteet kiehahtavat:

Professori: Karppaajat lähettäneet hävyttömiä viestejä
"Karppausta kritisoinut Uusitupa kertoo saaneensa karppaajilta hävyttömiä viestejä. Uusituvan mielestä karppaus kuumentaa tunteita sen vuoksi, että kyseessä on enemmän uskon asia."


Kevät 2012

Vaikka puhe karppauksesta oli vuoden 2012 keväällä jo vähentymässä, saatiin maaliskuussa varmennus monille ikäville aavistuksille:

Suomenmaa: Punaisen lihan kulutuksessa kaikkien aikojen ennätys:
"Maataloustuottajain Keskusliitossa (MTK) suhtaudutaan rauhallisesti tällä viikolla julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan punainen liha lisää selvästi ennenaikaisen kuoleman riskiä.

suomalaiset söivät viime vuonna lihaa 400 miljoonaa kiloa, mikä on kaikkien aikojen ennätys."
Samassa uutisessa todettiin myös:
"Harvardilaistutkimuksen mukaan naudan- ja sianlihaa päivittäin syöneiden riski kuolla kasvoi 13 prosenttia ja lihavalmisteita syöneiden 20 prosenttia."

"– Eläinaktivisteista huolimatta olemme hyvin tyytyväisiä, että lihan kulutus on kehittynyt tällä tavalla, Rantala toteaa."

Tuloksiin reagoitiin myös Taloussanomissa. siellä kuitenkin uskallettiin nostaa esiin hieman erilaisia yksityiskohtia:
Taloussanomat: "Karppaus lisää lihan kulutusta"

– Vastaajat perustelevat lihan syönnin lisäämistä lihan terveellisyydellä ja hiilihydraattien vähentämiselle. Kyllä se karppausilmiö täältäkin nousee esiin, Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen kertoo.
Kriittisimmin lihansyöntiin suhtautuvat 15–24-vuotiaat naiset. Heistä lähes viidennes sanoo lihalle kokonaan "kiitos ei". Samanikäisten miesten joukossa lihansyönti on yleisintä ja lihaa syövien osuus gallupin mukaan peräti täydet sata prosenttia.
Antti Nylenin karismaattisen tyylin salaisuus piilee siinä, että hän on oikeassa. Me miehet olemme häpeäksi koko lajille.

Huhtikuussa julkaistiin lisää tutkimustuloksia lihansyönnin ilmastovaikutuksista.
http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastouutisia&news_id=3379
"lihankulutusta tulisi vähentää teollisuusmaissa ainakin 50 prosentilla ilmastovaikutuksen vähentämiseksi.


Tutkimuksen mukaan ruuantuotannossa on tehtävä merkittäviä muutoksia lähivuosikymmeninä, mikäli hallitsematon ilmaston lämpeneminen halutaan välttää
Davidsonin mukaan arvioitu kehitystahti on ilmaston kannalta kestämätön. Hänen mukaansa lihansyöntiä ei tarvitse kokonaan lopettaa, mutta hän suosittelee määrien vähentämistä"

Karppausbuumin taustalla lihateollisuuden lobbaajia?

Entäpä sitten toinen esittämäni spekulaatio? Siihen saatiin varmennusta jo vuoden 2011 elokuussa, vain pari viikkoa kirjoitukseni jälkeen.
YLE: karppaamisen taustalla liha- ja meijeriteollisuus:
"Viime aikoina suureen suosioon noussut karppaaminen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio perustuu suurelta osin dieetistä hyötyvien yritysten rahoittamiin tutkimuksiin, osoittaa Ruotsin radion uutisten tekemä selvitys."
Helsingin Sanomat: Karppaustutkimusten taustalla amerikkalainen lihateollisuus:

"tutkimuksia ovat rahoittaneet muun muassa eri meijeriyritykset ja amerikkalainen lihateollisuuden etujärjestö

Eenfeldtin mielestä on normaalia, että esimerkiksi lääketeollisuus pyrkii tutkimuksillaan vaikuttamaan omien tuotteidensa menekkiin. "
Karppausbuumista on ollut ainakin se hyöty, että uutiset ovat olleet aiempaa kiinnostuneempia lihansyöntiä koskevista tutkimustuloksista.
YLE: Lihan vahentaminen kannattaa:
Harvardin tutkimus: "Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat huomasivat, että lisääntynyt punaisen lihan syöminen näkyi tilastoissa sekä yleisenä kuolleisuutena että kasvaneena riskinä sairastua vakavaan sairauteen.
jalostetun lihan, kuten makkaroiden ja leikkeleiden runsas käyttö vaikutti terveyteen erityisen kielteisesti."
Faktat ovat siis aika lailla tiedossa. Liiallinen lihankulutus tuhoaa sademetsät, edistää ilmastonmuutosta ja on haitallista terveydelle. Siitä minulla ei ole kuitenkaan mitään käsitystä, että kuinka tuon tiedon voisi takoa nuorten miesten kalloihin.

Mitä tehdä, jos moralisointi ja tuomitseminen ei auta? Ihmiset saattavat pakon edessä oppia tietämään asiota, mutta niiden tiedostaminen omalla vapaa-ajalla on ikävää - ja vielä ikävämpää on elämänmuutos.

Jos joku tarjoaa vastakkaista tietoa - vaikka kuinka epämäärisin perusteluin - se otetaan vastaan totuutena, koska se kahdesta tarjotusta totuudesta miellyttävämpi.


Lihalle haittavero ja pian!

Mitä tehdä? Varmaan ensimmäinen askel olisi se, että lihalle määrättäisiin tuntuva haittavero. Siitähän valtiokin saisi lisää tuloja, eikö?

Toinen mitä pitäisi tehdä on tämä: kaikki valmisruoat, joissa on lisättyä sokeria ja suolaa enemmän kuin olisi suositeltua, luokiteltaisiin makeisiksi. Makeisillahan on jo haittavero. Vastaavasti luomun arvonlisäveroa voisi reilusti alentaa. Eipähän enää tarvitsisi tiedostaa niin paljon ikäviä eettisiä yksityiskohtia, kun eettiset ja terveelliset tuotteet saisivat kylliksi tasoitusta hintakilpailussa.

Tiedostajat voisivat elää onnellisempaa elämää, eikä niin monen kansalaisen ehkä tarvitsisi edes muuntautua tiedostajaksi, jotka tunnetusti vain valittavat ja ruikuttavat maailman onnetonta tilaa sekä moralisoivat lähimmäisiään.

Hyvä elämä ei tuntuisi uhrauksena lompakossa, eikä oikean ja väärän tiedostamisesta joutuisi maksamaan jokaisella kauppareissulla. Valitettavasti tällä hetkellä elämme maailmassa, jossa oikeassa oleminen on taloudellinen ja sosiaalinen rasite.

Vakavuudella ja huolilla on vaikea tehdä ystäviä. Hollywood-leffat ja elämänfilosofiat opettavat, että aina pitäisi jaksaa hymyillä ja olla optimistinen - oli omana tehtävänä sitten olla keskileirin vanki tai keskitysleirin vartijana. Hymy pystyyn siis ja lenkkiä naamariin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti