keskiviikko 8. elokuuta 2012

Neljänneksi paras Star Wars -elokuva!

Alkuperäinen Tähtien Sota -trilogia on eräs 1900-luvun merkittävimmistä taideteoksista millään saralla. Elokuvien symboliarvo on mittaamaton, ja niitä on vaikea verrata muihin huippuleffoihin, kuten Kummisetään tai Kurosawan Ikiruun. Pikemminkin Star Wars rinnastuu Homeroksen Iliakseen, Shakespearen Hamletiin tai Wagnerin oopperoihin. Kyseessä ei ole vain elokuva vaan kansakuntia sykähdyttävä eepos ja mytologia.

Vaikka usein Star wars muistetaan krääsästä ja valosapelien viuhunnasta, missään nimessä se ei ole pelkkää scifi-rymistely. Ensimmäinen elokuva A New Hope esimerkiksi voitti 6 Oscaria, eikä tuohon aikaan ollut kuin yksi kategoria "erikostehosteille". Pystit menivät siis todellisille elokuva-alan ammattilaisille kuten leikkaajalle ja äänisuunnittelijalle.
Jos Star wars -leffojen keskinäistä järjestystä kysytään, melkein kaikki ovat samaa mieltä: paras on Imperiumin vastaisku, sitten tulee eka Star Wars (1977) ja sen jälkeen Jedin paluu. Uudemmat elokuvat tulevat kaukana perässä. Näkemys on niin yleinen, että siitä on vaikea edes keskustella.

Mutta mikä varsinaisesti ottaen on neljänneksi paras Star wars -elokuva? Aion antaa kysymykseen ehkä joitakin yllättävän, mutta lopulta täysin yksiselitteisen vastauksen.


Mitä jos se olisi Phantom menace?

En varmaan koskaan unohda sitä iltaa, kun Star wars oli palannut kuolleista ja kavereitteni kanssa odotin elokuvateatterissa alkutekstien ilmestymistä. Elokuva oli sykähdyttävä elämys, joka nosti tunteet pintaan. Nuo tunteet olivat vitutus, pettymys, katkeruus ja viha.
Nyt jälkikäteen ajattelen kuitenkin, että Phantom menace oli erittäin tärkeä elokuva, joka antoi perspektiiviä elämään. Se oli myös hyvin keskeinen sukupolvikokemus, ja olen joskus keskustellut tuntikausia siitä aivan tuntemattomien ihmisten kanssa. Saamme kokea suurta yhteenkuuluvaisuutta jakaessamme toisillemme ajan kultaamat pettymyksen tunteet.

Tärkein Phantom menacen vaikutus oli, että kankea alku loi pohjaa tuleville, paljon paremmille Star wars -elokuville. Ennen näiden uusien, kunnollisten elokuvien aikaa jouduimme kuitenkin kärsimään läpi vielä kaksi muuta ääliömäistä ja raivostuttavaa tekelettä. Minäkin katsoin ne siinä toivossa, että jonkin ihmeen ansiosta George Lucas olisi parantunut rahanahneudesta ja isomahaisesta velttoudesta. Seuraava episodi Attack of the clones (2002) oli yhtä typerä kuin ensimmäinenkin, ja episodi III Sith jotakin (2005) oli jo pieni suunta parempaan. Kolmas elokuva oli huono vain enimmäkseen, hetkittäin jopa keskinkertainen.


Unohdettuja helmiä

Nähtyäni kaikki kolme uutta elokuvaa, ajatteli hetken ajan, että ehkä neljänneksi paras elokuva ilmestyi jo vuonna 1984 nimellä Ewokkien taistelu. Siitä sentään tykkäsin lapsena ja se ei mitenkään voi olla niiin kammottava, vaikka Lucas ei vielä ole halunnut julkaista sitä DVD:nä.
Ewokki-elokuvia tuli itse asiassa kaksi, mutta jälkimmäistä ei Suomessa ole koskaan esitetty. Näin sen joskus Sky -kanavalta tai vastaavalta. Täytyy myöntää, että se oli jo aika kammottava. Lähinnä siinä kumminkin häiritsi erikoistehosteiden ja kuvan huono laatu. Juoni oli muistaakseni ihan ok: paljon epämääräistä vaeltelua metsässä.

Ewokien taistelu (1984)

Molemmissa Ewokki-elokuvissa on silmiinpistävää kuoleman läheisyys. Ensimmäisessä elokuvassa kuolee lopussa eräs keskeinen henkilöhahmo (en halua paljastaa liikaa) ja toisessa elokuvassa sitten kuoleekin ihan alusta saakka koko joukko ihmisiä ja ewokkeja. Lasten elokuvaksi se on melkoinen teurastus. Mikäköhän siinä oli takana, että 80-luvun lastenelokuvissa muutenkin olo traagisia menetyksiä. Päättymättömässä tarinassa esimerkiksi kuoli hevonen julmasti ja hitaasti hukkumalla suohon.

Onneksi meidän ei kuitenkaan tarvitse tyytyä Ewokeihin. Niitäkin parempia star wars -elokuvia nykyään löytyy.


Pelastaja Harry S. Plinkett

Jos luottaisimme pelkästään IMDB:n arvioon, olisi neljänneksi paras elokuva itse asiassa kaikista paras, ylivoimaisesti. Sen pisteet ovat nimittäin tällä hetkellä 9.8/10
Episode II arvostelu

Mike Stoklasa ja Rich Evans ansaitsisivat kourallisen palkintoja siitä hyvästä, että he ovat käytännössä leikanneet kolme kammottavaa Star Wars -elokuvaa paloiksi ja koonneet niistä kokonaan uuden, yllättävän mahtavan elokuvaelämyksen. Näiden dokumenttien katsominen hyvittää kaiken sen kärsimyksen, jota Episodien 1-III katsominen aikonaan aiheutti.

Red Letter Media on siis mitättömällä budjetilla, mutta asiantuntemuksella ja suurella vaivannäöllä luonut 4., 5. sekä 6. parhaat Tähtien sota -aiheiset elokuvat.
Kaikki arvostelut voi katsoa ilmaiseksi täältä:
Red Letter Media: Star Wars

VAROITUS: jokainen arvostelu on kokoillan elokuvan pituinen ja ne ovat LOISTAVIA! Jos aloitat yhden niin todennäköisesti jäät huomenna pois töistä, jotta ehtisit katsoa kaikki loputkin läpi saman tien. Kannattaa siis suunnitella aikataulut tarkkaan ennen kuin klikkaat linkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti