torstai 23. elokuuta 2012

Kilokaupalla korvauksia

Minulle soitettiin eilen autoliitosta. Ihmettelin, että miksi kummassa ne kalastelevat jäsenekseen ihmisiä, joilla ei ole eläessään ollut autoa missään rekisterissä. Hetken kesti, kunnes tajusin: nythän ne uhkaavat hallituksessa laskea kilometrikorvauksia. Liitoissa ja yhdistyksissä on tietenkin täysi sota päällä.

Päätin ottaa asiasta selvää. Ja huh-huh - täytyypä sanoa, että kyllä meitä julkisen liikenteen käyttäjiä on taas kusetettu. Ei mikään ihme, jos Suomessa kaikki koko ajan kulkevat omalla autolla - siitä maksetaan sen verran kivasti!

Kilometrikorvaukset eivät ole vain kohtuullisia - ne ovat pöyristyttävän korkeat. Autoilijoille maksetaan reipasta tuntipalkkaa pelkästä ajamisesta. Monilla aloilla autoilu tuottaa enemmän kuin itse työ.

Tässä pieniä laskelmia. Kilometrikorvauksia siis maksetaan nykyään 43 senttiä/kilometri. Jos ajaisin päivittäin 100 kilometriä, saisin 43 euroa reilun tunnin matkoista. Jos autoni kuluttaa 6 litraa satasella, menee bensaan 10 euroa. Jään siis voitolle 33 euroa. Kuukaudessa pelkistä matkoista tulee ansiota 600 euroa - siis enemmän kuin mitä maksetaan toimeentulotukea - tunnin pävittäisestä ajamisesta.

Vaikka ensin vähentää kilometriansioista auton hankintakulut sekä käyttökustannukset, tienaa ajamisella silti ihan kivasti. Jos ajokilometrejä tulee kuukaudessa yli tuhat, 43 sentin kilometrikorvaukset kattavat KAIKKI seuraavat asiat:

1) Bensakulut.
2) Auton hinnan kokonaisuudessaan, jos auto on maksanut 6000 euroa ja sitä käytetään kolme vuotta ennen kuin vaihdetaan uudempaan.
3) Autoverot, vakuutukset, katsastukset ynnä muut.
4) Käyttökustannusten jälkeen käteen jää 8-10 euron tuntiliksaa pelkästä ajamisesta. Tämä siis kaiken edellä jo mainitun lisäksi. Autoa työssään tarvitsevan ihmisen ei tarvitse pistää autoiluun penniäkään omaa rahaa, ellei hän halua ajaa uudella luksusautolla tai bensasyöpöllä hirviöllä.

Mitä järkeä on siis suunnitella jotain kimppakyytejä ja järkevämpää logistiikkaa, jos jokainen työssä autoaan tarvitseva saa siitä näin ruhtinaalliset edut?

Todennäköisesti tätä etuutta hyödynnetään jo törkeästi. Voin veikata, että moni yrittäjä keksii turhia matkoja saadakseen siten kustannettua ilmaisen auton ja ilmaiset bensat.

Kaikkien humanistien ja vihreiden ja vasemmistolaisten ja intellektuellien ja työttömien ja eläkeläisten ja opiskelijoiden ja ylipäänsä kaikkien järkevien ihmisten tulisi nyt tukea hallitusta siinä, että vaatimus kilometrikorvausten alentamisesta menee läpi.

Ihan hullu meininki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti