lauantai 7. helmikuuta 2015

Historian instagram

Parhaat historiateokset ovat kirjoja, joita ei ole alkujaan tarkoitettu historiateoksiksi. Niiden tehtävänä voi jopa olla esitellä uusinta uutta tai spekuloida tulevaisuuden maailmoilla.
Koneella kylvöä.
Virallinen historiankirjoitus syntyy aina nykyajan lähtökohdista. Se kertoo tarinaa, johon on valikoitu jonkin teorian tai viiteryhmän kannalta oleellista todistusaineistoa. Moniin suuntiin rönsyilevistä kohtalon poluista on valikoitu yksi, joka saa arvon edustaa koherentin kertomuksen päälinjaa.

Kouluhistorian painopisteenä ovat merkkihenkilöt ja käänteentekevät tapahtumat. Edes kulttuurihistoria tai aatehistoria eivät ole aikamatka menneisyyteen, sillä tavoin kuin alkuperäiset arjen reportaasit: lehtikirjoitukset, elokuvat ja viihderomaanit, jotka heijastavat ihmisten omimpia unelmia ja huolia.
"Muistilista on emaljoitu, keittön seinälle ripustettava kapine."
Asiat, joita pidämme itsestäänselvyytenä, loistava poissaolollaan ja tutut sanat merkitsevät yllättäen jotakin aivan muuta. Jääkaappi on kaappi, jossa säilytetään jäätä, eikä keltaisten muistilappujen heikkoa liimaa ole vielä keksitty. Niinpä muistilistaan viitataan sanalla "kapine".

Kun ajan ihmiset pääsevät itse ääneen, ja lopputuloksena voi olla koominen oivallus tai historiallisen ylimielisyyden väistyminen. Jokainen kansa ja aikakausi on joissakin elämän osa-alueissa hyvin pitkän edistynyt - edistyneempi kuin esimerkiksi me, jotka suuntaamme aikamme toisien tietojen ja taitojen kehittämiseen.
"Mitä yksinkertaisempi lelu on, sitä enemmän se antaa lapsen mielikuvitukselle tehtävää."
"Ajan pitkään lapselle tuottavat suurinta iloa leikkikalut, joilla ei ole sanottavaa rahallista arvoa ja jotka eivät ole liian valmiita, vaan joita he voivat mielensä mukaan muodostella ja joihin saavat mielikuvituksestaan lisätä puuttuvat piirteet.

Liian täydellisiin hän pian kyllästyy, liiallinen paljous tekee hänet pintapuoliseksi ja vaativaksi eikä totuta häntä keskittymään."
- Emännän tietokirja 1953
Tekninen edistys saa helposti ylenkatsomaan entisaikojen psykologista viisautta. Tietyt perustotuudet on helppo unohtaa, kun vauhtia on liikaa.
"(lasten pihapiirin toverielämässä) vanhempien on totuttauduttava siihen, etteivät hae vikoja toista lapsista tai etteivät ainakaan heti puolusta omaa lastansa, kaikkein vähimmin niin, että lapsi huomaa saavansa liian helposti kasvattajansa puolelleen. Toiselta puolen ei pidä mennä vastakkaiseen äärimmäisyyteen, niin ettei ollenkaan kuuntele lasta, sillä silloin hän tuntee itseään kohdeltavan epäoikeudenmukaisesti."
Ihmiset varsin häpeilemättä paljastavat oman näkemyksensä siitä, mikä heidän mielestään on normaalia.
Vuonna 1953 julkaistu Emännän tietokirja on yksi painoteknisesti laadukkaimmista kirjoista, jonka omistan. Kahteen osaan nidottu opas on lähes koskemattomassa kunnossa ja maksoi kierrätyskeskuksessa yhden euron.

Suomi muuttui merkittävästi 1950-luvun ja 1970-luvun, ja kirja edustaa ehkä enemmänkin 1940-luvun maailmaa.
Kirjan arvoa lisäävät lukuisat upeat värisivut, jotka vetävät vertoja koulujen opetustauluihin. Paperi on korkealuokkaista ja kannen selkämys nahkaa.
En ollut aikoihin jaksanut penkoa kirjahyllyjä, jotka kierrätyskeskuksissa sisältävät usein vain Suuren Kirjakerhon halpoja romaaniklassikkoita. Yleensä joku on jo poiminut talteen Keltaisen kirjaston hyväkuntoiset niteet ja vastaavat keräilytuotteet, joista saatetaan pyytää jopa 2 - 3 euroa.

Joskus minun tekee mieli pelastaa jokin kirja vain siksi, että sen tuotantoarvo on niin ilmeisen merkittävä. Nykyään ei varmaan edes olisi mahdollista painattaa teknisesti yhtä hienoa opusta. Korkealuokkainen paperi, värikuvat ja lehtikullalla nahkaiseen selkämykseen kirjaillut kirjaimet nostaisivat kustannukset poskettoman korkeiksi.
Puutarhamansikoita.
Teos on luultavasti ollut ilmestyessään varsin hintava. Sen lienee suunnattu lähinnä perinteisen pikkuporvariston perheillä, joissa käytetään palvelusväkeä ja tarvitaan käytännön ohjeita sellaisen palkkaamisekseen.

Oppaassa ei useinkaan ensimmäiseksi ehdoteta keinoja, joilla perheenäiti voisi säästää kuluissa. Suurempana huolena ovat tehokas ajankäyttö, henkisen kehityksen edistäminen ja sosiaalisen järjestyksen vaaliminen.
"Kotiapulaiskysymys on muodostunut yhä vaikeammaksi pulmaksi niin meillä kuin muissakin sivistysmaissa, ja näyttäisi siltä, että tämä ammattikunta tulisi vähitellen häviämään kokonaan. Aikaisemmin oli palkkataso alhainen, mutta viime aikoina - kysynnän ja tarjonnan lain mukaan - ovat palkat nousseet joskus aivan suhteettomiksikin. Ehkä siihen on syynä myös vapaamman ja itsenäisemmän aseman kaipuu ja ehkä myöskin se seikka, että kotiapulainen... tuntee yhteiskunnallisen arvonsa kärsivän."
Kolmen aukeaman mittaisen "Kotiapulaisen palkkaaminen" -artikkelin jälkeen tulee kutkuttava asiasana nimeltään:
"Kotikirjaston hoito. ...Hyllyjen täyttäminen joutavilla ajanvieteromaaneilla ei kannata, mutta sekä oman maan kansalliskirjallisuuden että muiden maiden parhaita tuotteita pitäisi käsikirjastossa olla. Runokokoelmat ovat usein kotikirjastoissa ahkerassa käytössä. Näitä kirjoja voi ja onkin hyvä lukea aina uudelleen, kerta kerralta paremmin ymmärtäen niihin sisältyvää kauneutta ja elämänviisautta."
Juttu vain paranee. Seuraavalla sivulla on lyhyt artikkeli:
"Kotimusiikki. Keskipiste, jonka ympärillä kotimusiikin harrastus luonnollisimmin viriää, on yleissoittimet flyygeli tai piano. Taiteellisesti kaikkein arvokkainta kotimusiikin lajia tarjoutuu jo edellä mainitsemassamme kamarimusiikissa, jonka eri kokoonpanoja silmälläpitäen vanhemmat kasvattakoon musikaalisia lapsiansa. (Yleisimpiä piano, viulu ja sello). Musiikki kirjallisuuden parhaitten aarteiden joukossa on joukossa on runsaasti alkuperäissävellyksiä näille soitinyhtymille."
Minkä maailman me olemmekaan menettäneet, kun tällainen hengentuote on myynnissä eurolla.
Kenties sijoitan Emännän oppaan omaan hyllyyni kunniapaikalle Maailmankirjallisuuden kultaisen kirjan ja arvokkaimpien ensipainosten väliin.

Vielä kun ehtisin palata kotikirjastoni viisaimpien niteiden ääreen säännöllisin väliaijoin ja ammentaa niiden kauniita sanoja oloni ylevöittämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti