perjantai 27. helmikuuta 2015

Pikkujättiläinen ei suometu

Suomalaisia on viime viikot hemmoteltu ties minkälaisilla tortuilla. Myös uutisotsikoissa tarjoillaan perinteisiä herkkuja.
Torta på torta.
Väitteet suomettumisesta eivät ole täysin tuulesta temmattuja. Esimerkiksi vasta joulun alla Yle uutisoi Italian korruptiosta otsikolla:

YLE: Italia on EUn korruptoituneimpia maita

Jutussa varottiin sanomasta sanaakaan Venäjän korruptioluvuista. Uutisessa toki keskityttiin EU:hun, mutta en ole etsimälläkään löytänyt suomalaista suurta lehtitaloa, joka olisi uskaltanut viime vuosina kirjoittaa mitään Venäjän sijoituksesta Transparency Internationalin vertailussa.

Italia on ehkä häntäpäässä, jos katsoo Euroopan Unionin maita, mutta kumminkin sijalla 69.

Venäjä löytyy sijalta 136.

http://www.transparency.org/cpi2014/results

Koska kukaan ei ole uskaltanut julkaista uusimpia tutkimustuloksia, julkaisen niistä valikoiman ohessa:
1. Tanska
3. Suomi (huolimatta eräästä poliisin oikeudenkäynnistä tai ehkä se katsotaan hyväksi asiaksi, että poliisitkin joutuvat syytteeseen...?)
12. Saksa
37. Espanja
43. Kreikka
 
136. Venäjä

142. Ukraina

Kyllä. Luit oikein. Ukraina on jopa Venäjääkin korruptoituneempi valtio, vaikka kenties olet saanut suomalaisesta mediasta sen kuvan, että siellä asuu lähinnä rauhaa rakastavia smurffeja.

http://www.transparency.org/country#UKR

45 miljoonan asukkaan kääpiövaltio Ukraina taistelee uutisotsikoissa sinnikkäästi itseään sata kertaa mahtavampaa 142 miljoonan asukkaan Venäjää vastaan, jonka on satelliittikuvissa osoitettu siirtäneen alueelle muutama tuhat sotilasta.

Ukraina ei omin voimin kykene vastustamaan separatisteja, koska maan poliittinen järjestelmä on sekaisin ja kansalaisilta puuttuu taistelutahto.

Putinin ei tarvitse tehdä paljoakaan. Suomalainen media liioittelee ennen kaikkea kahta asiaa:
A) Ukrainan johdon halu omaksua läntiset arvot ja edistää demokratian kehitykseen.
B) Putinin kyky juonia.

Ukrainan korruptiosta ei uskalleta puhua, koska silloin pitäisi puhua Venäjän korruptiosta, mitä ei uskalleta tehdä. Venäjä täytyy saada näyttäytymään pahana ja se onnistuu paremmin, jos lukijat eivät tiedä, että Ukraina on ihan yhtä lailla läpeensä korruptoitunut valtio, jonka johtajien tai tiedotusvälineiden puheisiin ei voi lainkaan luottaa.

Ukrainan johdon vakuuttelujen ansiosta tiedämme esimerkiksi täysin kiistatta, ettei 45 miljoonan asukkaan Ukrainassa asu ensimmäistäkään natsia.

On absurdia edes kiistellä natsimielisten ihmisten olemassaolosta, koska fasistisia ääriryhmiä on kaikissa maissa, jopa Suomessa tai Tanskassa. Kyse ei ole totuudesta, vaan tarinankerronnasta ja Ukrainan imagosta, joka täytyy muokata EU- tai NATO-kelpoiseksi, vaikka se ei ole lähellä kumpaakaan.

Natsikysymys ei sitä paitsi edes liity siihen, voiko toisen maan alueelle lähettää omaa raskasta kalustoa. Ei tietenkään saa. En minä puolusta Putinin toimia, jos totean, että Ukrainan median tai poliitikkojen puheisiin ei kannata luottaa.

Opimme lapsena monenlaisia pelejä ja leikkejä, ja jos niissä on mukana useampia ihmisiä, lähes kaikki pelit alkavat siitä, että kukin valitsee puolensa.

Onko siis mikään ihme, jos aikuisenakin lähestymme jokaista kirjoitusta ajatuksella: onko tuo ihminen meidän puolellamme vai meitä vastaan?


Putin: "Ich bin ein kriminal"

Putinin toimet eivät ole oikeutettuja, mutta samaan aikaan tulisi kysyä, miksi Krimin väestön vaatimusta kansanäänestyksestä ei ole voinut kannattaa kriisin aikana, kun Krimin asukkaat ovat toivonut sellaista useiden vuosien ajan, ja aiemminmyös Yle ja muut Suomen mediat kirjoittivat kriminvenäläisten huonosta kohtelusta.

Monet suomalaiset luulevat tietävänsä, että krimin asukkaat aivopestiin kannattamaan kansanäänestystä, koska toimittajamme ovat uskoneet ja esittänyt Ukrainan version tarinasta.

Suomalaiset nuoret toimittajat ovat Kiovassa katsoneet televisiosta Ukrainan propagandauutisia, nähneet kuinka paikalliset niihin reagoivat ja sitten uutisoineet täysin kritiikittömästi kaiken kuulemansa Suomen päässä - eikä samaan aikaan edes venäjänkielisten kansalaisten realistisimpia todistajanlausuintoja ole voinut siteerata, koska kyse on mahdollisesti ollut Putinin agentista.

Todistajalausuntoja Itä-Ukrainasta ei voi pitää totena, koska siellä asuvat ihmiset puhuvat venäjää ja ovat näin ollen separatisteja. Asetelma on suoraan sanottuna absurdi, jos huomioidaan, että Ukrainan hallinto pelaa täysin samanlaista propagandapeliä.

Viime vuoden maaliskuussa kirjoitin propagandasta Krimin taisteluiden yhteydessä, eikä tilanne sittemmin ole paljoakaan muuttunut.
Pikkujattilainen: Propagandasota tahraa myos suomalaista journalismia

Ukrainan kriisi tulee tarjoamaan politiikan ja yleisen ihmisyyden tutkijoille herkullisen aineiston, kunhan tunteet hieman rauhoittuvat. Kuluu hetki, ennen kuin mitään kovin realistista voi sanoa, ilman että siitä syntyy kammottava haloo.

Liian rohkeaa esimerkiksi saattaisi olla termin "hybridisota" uudelleenmäärittely sodaksi, jossa kansakunta haluaa tulla valloitetuksi. Kovin harvoin nähdään myöskään satojen tuhansien ihmisten samanaikaista määrittelemistä terroristeiksi, mutta niin on tapahtunut, koska suomalainen media on täysin hyväksynyt käsityksen, että itäukrainassa ei ole sisällissotaa, ja että separatistit ovat itse asiassa venäjän agentteja tai terroristeja.

Miten voi 42 miljoonan asukkaan maassa olla käynnissä kovia taisteluja, jos venäjä on parhaimmillaankin lähettänyt paikalle vain 10.000 taistelijaa? Vaikka kuinka vihaisin Putinia, ei faktojen valossa voi olla kyse mistään muusta kuin sisällissodasta. Ukrainalaiset taistelevat ukrainalaisia vastaan ja silloin kyse on sisällissodasta.

Toinen määritelmä on peräisin Kiovasta, ja aika monet ottavat sen vakavasti, koska eivät ole perehtyneet etnisiin rajoihin tai korruptiotilastoihin.

Itä-Ukrainan venäjää puhuvilla ihmisillä ei ole paljoakaan hävittävää. He ovat kypsyneet yhteen koruptoituneeseen hallintoon, ja jos Putin lupaa heille muutosta, ei heillä ole paljoakaan hävittävää. Loppujen lopuksi yhteinen kieli on perustavin asia, millä on toivoa yhdistää ihmisiä sekasortoisessa maassa.

Putinin propagandan nerokas erityispiirre on, että sen kirjoittamisesta vastaavat venäjää äidinkielenään puhuvat ihmiset, jotka kohdistavat viestinsä väestöryhmälle, joka puhuu äidinkielenään venäjää.

Suomessa pelätään trollien aivopesevän kansalaisia venäjänmielisiksi, vaikka koko hysteria päättyisi siihen, että perehdyttäisiin faktoihin. Venäjän joukot etenee vain ja ainoastaan siellä, missä kantaväestö puhuu samaa kieltä ja toivottaa sen tervetulleeksi, koska pettymys aiempaan hallintoon on kyllin suuri.

Ei ole epäliystäkään siitä, ettei rintamalla käytettäisi häikäilemätöntä propagandaa, mutta se on kohdistettu ihmisille, jotka lähtökohtaisesti kokevat olevansa samalla puolella - etupäässä jo siksi, että he etnisesti ovat venäläisiä.

Samalla tavalla Suomessa bloggaajien tai virallistenkin kolumnistien on helppo suunnitella uutisotsikoita ihmisille, jotka lähtökohtaisesti pelkäävät ja vihaavat Venäjää.

Vähemmistössä ovat ne, jotka vihaavat vielä enemmän valheita. Vaikka tarina saattaisi kärsiä, he voivat jopa myöntää, ettei Putin ehkä sitten ole kaikkeen kykenevä mielipuolinen Bond-pahis, joka on suunnitellut tapahtumien kulkua jo vuosien ajan.

Kun Venäjä esitetään tarinan konnana, täytyy etenkin varoa faktoja, sillä totuuden pelätään suututtavan itänaapuria paljon pahemmin kuin demonisoivien kärjistysten, joihin siellä on totuttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti