tiistai 19. helmikuuta 2013

Bakteerivallankumous

HÄTIKÖINTI, OSA 3.
Elämme hienoja aikoja, ainakin dilentanttien näkökulmasta. Luonnontiede ja sen lippulaiva, lääketiede, on joutunut paradigmanvaihdoksen kouriin. Varmat totuudet joutuvat jälleen kerran pyörtämään puheensa.

Kyse on tietenkin yhtä aikaa myös tieteen riemuvoitosta. Nöyryytys ei kosketa niinkään lääketiedettä kuin ihmisluontoa ja asemiinsa linnottautuneita ääriasenteita.

Kuhnin alkuperäisen määritelmän (tai yhden niistä) mukaan paradigmanvaihdos tarkoittaa sitä, että nuorten aivojen joustavat mielipiteen pääsevät enemmistöön ja vihdoinkin saa vapaasti olla tiettyä mieltä - apurahoja myönnetään myös tutkimukseen, jotka voivat edistää tiedon lisääntymistä. Niihin liittyvää taustateoriaa ei enää kutsuta kyseenalaiseksi vaan todennäköisimmäksi.

Joka paikassa on räjähtänyt ilmoille bakteeripuhe. Jo vuosikymmenen ajan tai enemmänkin on puhuttu suolistobakteerien hyödyllisyydestä, mutta nyt sitä toitotetaan kaikissa medioissa. Bakteereista on tullut tutkimuksen hallitseva paradigma.
Uusimmassa Tiede-lehdessä (2/13) bakteerien kerrotaan ehkäisevän masennusta. Helmikuun aikana puolestaan kehitysmaiden lapsikuolleisuuden ja nälänhädän ehkä suurimmaksi taustasyyksi on nostettu bakteerit - vähintään kahdesta erillisestä näkökulmasta.

Ensin kerrottiin, että nälkäänäkevien ihmisten avustamisessa käytetty, muualta kuljetettu, kuivattu ja säilötty ruoka ei välttämättä ravitse, koska aliravituilla ihmisillä ei ole bakteerikantaa, joka sitä voisi riittävän hyvin sulattaa. (Valitettavasti en enää löydä linkkiä siihen uutiseen)

Toiseksi UNICEF aloitti kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta äidinmaidon tarpeellisuudesta. Syynä on se, että aiempien suositusten perusteella oli joissakin maissa tehty melkoisia hätiköintiliikkeitä, ja enää vain 8% äideistä imetti lapsiaan. Tällöin tietenkään lapset eivät saaneet välttämättömiä vasta-aineita sekä ihmiselle edullisia hyviä bakteereja.

Tilannetta on pahentanut se, että suuret yritykset kannustivat imetyksen sijasta äidinmaidon korvikkeiden käyttöön, koska ne saivat valkaistun sokeriveden myynnistä hyvät tulot.
UNICEF: Kaikki äidit imettämään Afrikassa
 "Asiantuntijat olivat aliarvioineet rintamaidon merkityksen lasten vastustuskyvyn kehittymiselle. Lisäksi likainen vesi, johon äidinmaidonkorvike joudutaan usein kehitysmaissa sekoittamaan, aiheutti tartuntatauteja."
"Kävi ilmi, että imettämisen väheneminen itse asiassa altisti lapset muille taudeille ja aliravitsemukselle."
Ai kävi ilmi. Se ei ollutkaan itsestäänselvää? Kukakohan nyt taas oli hätiköinyt ja missä päässä - varmaan joka suunnalla ainakin vähän?

Tänään paljastui, että bakteerinäkökulma on viimeinkin ratkaissut umpisuolen arvoituksen.
Umpilisakkeella on tärkeä tehtävä elimistossä
"umpilisäke voi toimia suoliston "hyvän" bakteerikannan turvapaikkana.

Umpisuoli ja -lisäke eivät ole vain ihmisten ja suurten apinoiden erikoispiirre. Uusien löytöjen mukaan ne ovat yllättävän yleisiä nisäkkäillä.

...umpisuoli on kehittynyt ainakin 35 kertaa itsenäisesti eri lajeille."
Tässä uutisessa kerrotaan, että bakteerikanta vaikuttaa myös elinikään:
Suoliston bakteereissa voi piillä terveen vanhuuden salaisuus
"Hyödylliset bakteerit näyttäisivät pitävän hedelmä- ja kasvispainotteisesta ruokavaliosta, tutkijat sanovat."
Nykytilanne on tietenkin erinomainen, koska tutkimukset vaikuttavat uskottavilta. Niihin ei myöskään vielä tässä vaiheessa sisälly liioiteltuja suosituksia.
Tilanne kuitenkin muuttuu. Myös bakteeriparadigma tulee tuottamaan tuhoa, kunhan asenteet kärjistyvät ja tyhmät, mutta korkeasti koulutetut ja oppikirjatietoon lujasti uskovat asiantuntijat pääsevät vauhtiin - ja kun yritykset keksivät kyllin tuhoisia bakteerituotteita ja niille fantastisia myyntipuheita.

Lopulta bakteerien uskotaan (erityisesti tietyissä piireissä, mutta myös yllättävän laajasti) olevan lääke kaikkiin ongelmiin. Tilanne voi olla pahin 20 tai 30 vuoden kuluttua, ehkä aikaisemminkin. Sitten asia taas kääntyy toisin päin ja terveysviranomaisten on pakko antaa tiedotteita, joissa kerrotaan, ettei probiootteja ja kakkasiirrännöisiä ei tule käyttää katkenneen jalan tai verenvuodon ensihoitoon, eikä jugurtin syöminen suojaa sähköiskuilta tai korkealta putoamiselta.

Vuosia uskottiin, että se auttaisi, mutta vuonna 2039 tutkimus viimein varmistaa, ettei se auta. Bakteerit eivät myöskään korjaa vioittunutta pesukonetta, kaksinkertaista bensiinin suorituskykyä tai paranna lukihäirioötä. Niin luultiin, mutta ei se sittenkään mennyt ihan niin.

Bakteerit olivat niin pop, että se hetken aikaa kuulosti uskottavalta. Mitä me nyt tehdään näillä Suomen puolustusvoimille tilatuilla sata miljardia maksaneilla probioottivalmisteilla, joiden piti estää kyber-hyökkäys ja korvata jalkamiinat? Onneksi asiasta päättänyt ministeri on jo turvallisesti eläkkeellä, joten siitä saadaan syntipukki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti