torstai 1. huhtikuuta 2010

Ristikuolema vai armahdus? - Suuri Finaalishow!

Pääsiäisen kunniaksi matkustan tänään vuoteen 33jKr ja käyn aitiopaikalta seuraamassa pitkäperjantain tapahtumia. Kielitaitoni on niin heikko, että lähetin etukäteen matkaan ulkomaankirjeenvaihtaja Erkki Toivasen. Hän on jo tehnyt taustatyötä.

Aivan valtavasti yleisöä täällä Pontius Pilatuksen palatsissa. Kaikki ovat saapuneet kannustamaan omaa suosikkiaan.
- No niin, Erkki. Joko päivän virallinen ohjelma pian alkaa? Tupa on täynnä. Mitkä ovat kansan tunnelmat?
- Vielä ei ole Pontius Pilatus saapunut tervehtimään kansaa. Kilpailijat odottavat jännittyneinä omissa paaluissaan. Lämmittelyohjelmana oli julkinen ruoskinta.
- Pohjistetaan hieman tilannetta. Miten kisa etenee? Kuka on ennakkosuosikki?
- Niin. Tilannehan on siis se, että Jeesus on alusta saakka ollut suuri ennakkosuosikki, mutta galluppien perusteella Barabbas olisi aivan viime hetkinä nousemassa rinnalle. Varsinainen kilpailu on hyvin yksinkertainen: Kansa huutaa ja voittaja valitaan tällä tavoin huutoäänestyksellä.

- Mitkä ovat Jeesuksen vahvuudet - ja kuinka luulet, että Barabbas voi tänään yllättää? Yksi Jeesuksen valtti on tietenkin se, että hän on synnitön?
- Siitä on tietenkin keskusteltu. Synnittömyys on niin vaikea todistaa - ja synnittömyys on eri asia kuin "syyttömyys". On ilmeistä, että Jeesus on syyllistynyt vähintäänkin kansan villitsemiseen ja laittomaan lääkärintoimeen.
- Jeesusta syytetään siis myös siitä, että hän olisi toiminut valelääkärinä? Mitä mieltä ovat hänen kannattajansa? Uskovatko he vielä ylivoimaiseen voittoon?
- Pahalta näyttää. Yritin haastatella Jeesuksen ykkösmiestä Pietaria, mutta hän kieltäytyi haastattelusta - peräti kolme kertaa. Sitten siihen tuli joku hullu kukko kiekumaan niin että Pietari pääsi pakoon. On myös huhuttu, että yksi Jeesuksen opetuslapsista olisi hirttänyt itsensä.
- Oi voi. Toivottavasti Jeesuksen kannatusjoukkoihin ei ole vielä iskenyt tappiomieliala.

Erkki Toivanen:
- Olen kutsunut tänne lehdistöaitioon vieraaksi muutama Barabbaan kannattaja.
- Loistavaa. Kysytään ihan ensimmäiseksi, että miksi juuri Barabbas tulisi armahtaa ristikuolemalta? Eikö hän ole rikollinen ja ryöväri?
Mieskannattaja:
- Ryöväri kyllä, varas joo, ja ehkä murhaajakin - mutta muuten aivan huippuveikko.

Samalla yleisö villiintyy. Barabbas herättelee omiaan huudoilla, joita seuraa valtaisa nauru ja viheltely:
- Antakaan sakkoa saatana! Antakaa kakkua! Munattomat roomalaiset saatana! Kun pääsen vapaaksi niin nussin läpi teidän kaikkien vaimot!

Erkki Toivanen:
- Barabbas on koko oikeudenkäynnin ajan huudellut hyvin hurmaavia rienauksia vartijoille. Hän käyttää luovasti koko kirosanojen kirjoa. Jeesus sen sijaan on esiintynyt nöyrästi ja tyynesti. Voi olla että Jeesus tämän vuoksi tuntuu kaukaisemmalta hahmolta.
Naiskannattaja:
- Barabbas on vaan niin ihku.

Meillä on täällä myös Barabbaan faniklubin puheenjohtaja. Varmaan osaat antaa jotain hieman analyyttisempiä arvioita omasta suosikistasi?
Puheenjohtaja:
- Mun mielestä kyllä jumalan pojan ei pitäisi edes alentua tällaiseen leikkiin. Jos se nyt oikeeasti tahtoo välttyä ristinkuolemalta niin eiköhän se vaan voisi vain napsauttaa sormiaan.
- Eli kannatatko Barabbasta, koska hän on tavallinen syntinen ihminen?
- Me ollaan alusta saakka uskottu tähän mahdollisuuteen - ja alussa kaikki vaan nauroivat meille - mutta nyt ollaan jo finaalissa: enää kaksi kilpailijaa jäljellä - ja ihan hyvin me voidaan nyt voittaa koko paska.

Erkki Toivanen:
- Useinhan näissä kisoissa käy niin, että altavastaaja saa kansan sympatiat.
Puheenjohtaja:
- Barabbas on suoraselkäinen palestiinalainen. Jeesus puhuu ja puhuu - mutta Barabbas tekee sen minkä lupaa. Ei noihin juutalaisiin voi luottaa.
- Onko tässä nyt siis kyse myös rasismista, antisemitismistä? Mitä mieltää olet Erkki? Eikö Jeesuksen yksi kutsumanimi ole "Juutalaisten kuningas"? Rarkeaako tämä rotukysymyksiin?
Erkki Toivanen:
- Ei voisi sanoa niinkään. Kyllä juutalaiset itse ovat myös suurelta osin vastustaneet Jeesusta. tässä nyt kirkkaasti ylitetään rotuun, uskontoon ja kansalaisuuteen liittyvät raja-aidat - kaikista ryhmistä löytyy kummankin finalistin kannattajia. Ketään ei voi yksipuolisesti kiittää tai syyttää.

- Valtavan kutkuttava tilanne siis. Palataan asiaan heti kun voittaja selviää - toivottavasti jo maanantaihin mennessä. Hyvää pääsiäistä kaikille sinne Suomeen, sinne vuoteen 2010.
- Hyvää pääsiäistä! Täällä Erkki Toivanen, Jerusalem.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti