maanantai 14. tammikuuta 2013

Kuka oli Axel Fredenholm?

Ohhoh, näköjään edes Wikipedia ei ole kaikkitietävä!

Lueskelin eilen tuttua pikku kirjasta nimeltään Näin olen kuullut - Iti Maya Srutam. Kirjasta on otettu toista kymmentä painosta ja siihen törmää usein kirppareilla. Monet myöntävät sitä myös lukeneensa.

Se onkin varsin rakastettava pikku kirjanen, joka tyylin ja hengen puolesta sijoittuu lähelle Kahil Kibrania, toista suomalaisten ikisuosikkia.
Ihmettelin, kun jostain syystä kirjan kirjoittajasta, Axel Fredenholmista, ei löytynyt minkäänlaista elämänkertaa, ei edes vaatimatonta Wikipedia-viittausta.

Itse asiassa hänen elämästään ei kerrota netissä yhtään mitään, millään kielellä. Kirjan liepeestä tiedän, että hän syntyi Ruotsissa ja asui Amerikassa, thats it.

Lisäksi mainitaan syntymä- ja kuolinvuodet: 1881 - 1962.

Ruotsinkielisellä Så har jag hört tai englannikielisellä So Have I Heard nimellä hakeminen ei tuota sen kummempia tuloksia. Itse asiassa näyttää siltä, että Axel Fredenholm olisi kaikkein tunnetuin juuri suomessa. Täällä hänen kirjastaan on menossa 20. painos, kun taas muualla teos on lähinnä pienen painoksen kuriositeetti.
Haluaisin luoda hepulle oman wikipedia-sivun, mutta minulla ei ole mitään sen täytteeksi. En tiedä hölkäsen pöläystä koko Fredenholmista.

Niinpä menin kirjastoon tutkimaan hakuteoksia. Jos netti ei tarjoa tietoa, niin ehkä sitten jotkin vanhemmat kirjallisuusluettelot tai biografiat?
Selattuani läpi kymmenkunta hakuteosta kolmella kielellä en löytänyt mainintaakaan henkilöstä tai hänen teksteistään. Kirjan liepeen mukaan hän on kirjoittanut useita runoteoksia sekä matkakirjoja. Niistä ei löydy sen tarkempaa mainintaa. Yliopiston kirjaston kellarista löysin yhden runokirjan, en muuta.

Melkein jo aloin ajatella, että koko Fredenholm on jonkun suomalaisen kirjailijan salanimi, mutta huijausta tunne tai tunnusta yksikään virallinen lähde. Löysin viittauksen myös siihen, että hänen oikea nimensä olisi Axel Fredrik Holm - nimi, joka ei tuota yhtään sen ihmeempiä hakutuloksia.

Todennäköisempää on, että Axel Fredenholm kuoli melko tuntemattomana, ilman että kukaan ehti tehdä hänestä haastattelua tai kirjata talteen hänen elämänsä vaiheita. Vasta pikku hiljaa hänen kirjansa onnistui vakiinnuttaa suosionsa ja siitä otettiin yhä uusia painoksia - ja sekin tapahtui lähinnä vain meillä Suomessa.

Ehkä kyse on myös siitä, ettei Fredenholm ole modernistisen määritelmän mukaan kirjailija lainkaan, enemmänkin kevyt esseisti tai runonkerääjä. Hän ei luonut mitään omaperäistä ja omaäänistä, ainoastaan luki, matkusti maailmalla ja kokosi yhteen ajattomia viisauksia. Eihän sellainen ole mitään oikeaa taidetta tai tiedettä, vaan pelkkää harrastelijamaista folkloristiikkaa.
Voi olla ihan oikein, että emme tiedä mitään kirjoittajasta. Hän on vain osa katkeamatonta anonyymien laulajien ketjua. Hän taltioi muistiinsa ne säkeet ja vanhan kansan viisaudet, jotka kuulostavat hänen omasta mielestään kauniilta ja sitten toistaa niitä aikalaisilleen helppotajuisella tavalla.

Axel Fredenholmit tulevat ja menevät, mutta suloiset totuudet säilyvät.

*   *   *

PÄIVITYS: Päädyin sitten kumminkin luomaan Wikipedia-sivun, vaikka sanottavaa oli niukasti - http://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Fredenholm

2 kommenttia:

  1. Oli kiintoisaa lukea selvitystyöstäsi, kiitos vaivannäöstäsi. Minäkin haluaisin tietää enemmän tämän hienon kirjan kirjoittajasta/kokoajasta.

    VastaaPoista
  2. Moi,
    Vähän lisää tietoa löytyy osoitteesta http://runeberg.org/sfl/2/0186.html

    VastaaPoista