maanantai 10. marraskuuta 2014

Tilastot todistavat Simpsonien huonontuneen

Olen pitkään miettinyt löytyisikö jostain pitäviä todisteita tiettyjen TV-sarjojen laadun heikkenemisestä. Netistä löytyy jo vastaus kaikkeen kun vain tajuaa esittää kysymyksiä.

Tiedämme omasta kokemuksesta, että Simpsonien taso on romahtanut jo vuosia sitten, mutta täytyyhän se pystyä jotenkin myös todistamaan. Statistiikkaa ainakin on tarjolla.
Steve Sailer esittelee blogissaan imdb:n pisteytyksen pohjalta luodun käyrän, josta näkyvät Simpsonien huippuhetket ja vaipuminen seiskan huonommalle puolelle, joka näyttää tapahtuneen jo 12 vuotta sitten.
Linkki: http://isteve.blogspot.fi/2012/04/question-answered.html

Myös toisella sivustolla esitellään grafiikkaa, jossa näkyvät myös kunkin kauden yksittäiset huiput ja pohjanoteeraukset. Uusimmillakin kausilla on siis onnistuttu luomaan muutamia hyviä jaksoja.
Linkki: http://www.businessinsider.com/the-season-when-shows-peaked-2013-9
Muidenkin sarjojen katsojamääriä ja laatuarvioita on tilastoitu. Monet suositut sarjat eivät suinkaan ole noudattaneet tasaisesti laskevaa käyrää. Joidenkin sarjojen laatu on jopa parantunut, ja eräät - kuten alkuperäinen Star Trek - heilahtelevat ihan minne sattuu.
Star Trekin keskimääräinen laatu laskee loivasti, mutta yksittäiset jaksot eivät näytä sijoittuvat minkäänlaiseen kuvioon. Niiden laatu vaikuttaa täysin hallitsemattomalta, mikä vastaa omia mielikuvia. Jotkin jaksot muun muassa säästösyistä kuvattiin jonkin toisen tv-sarjan (esim lännensarjan) kulisseissa ja juoni kyhättiin kokoon tunneissa. Joissakin jaksoissa avaruusolentojen kumipuvut olivat täysin naurettavia ja välillä taas oli keksitty joku ihan toimiva tekninen hätäratkaisu.
Star trekin laatua mittaava grafiikka muistuttaa lähinnä tähtitaivasta jonka keskellä juuri ja juuri erottuu jonkinlainen kierteisgalaksi.
Statistiikan avulla omasta intuintiivista tuntemuksistaan saa yleensä hyvän otteen. Useimmiten tieto varmistaa aavistukset, vaikka poikkeuksiakin on. Tekisi mieli aloittaa tältä pohjalta pitkä teknologiajaarittelu, mutta eiköhän tämä ollut tällä kertaa tässä.

Täältä löytyy lisää tilastoja nörttisarjoista: http://www.crummy.com/2012/02/22/0

Olisi hienoa jos tulevaisuudessa Simpsoneista ja muista ikuisuuden pyörineistä sarjoista julkaistaisiin parhaiden jaksojen kokoelmalevyjä, joista löytyvät vain ne jaksot jotka jäävät viivan yläpuolelle. Muutkin kuin laittomuuksien harrastavat voisivat valita rusinat pullasta.

Myöskään kaikki Shakespearen näytelmät eivät ole klassikoita. Teatterit keskittyvät esittämään niitä muutamia, jotka hurmaavat.

PS.
Olisipa kulttuurikentällä oma Stakes, vaikkapa KaTKes, eli KulttuurialanTutkimusKeskus. Mitkä asiat kaipaisivat nykyistä parempaa tilastointia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti