perjantai 5. maaliskuuta 2021

Penninvenytyskone

Eilen minulle selvisi, että penninvenytyksellä on tarkka alkuperä vuoden 1893 Chicagon maailmannäyttelyssä (wikipedia). Siellä oli kone, jolla kävijä saattoi venyttää itselleen pennin matkamuistoksi.

Myöhemmin vastaavia laitteita nähtiin useilla messuilla, sillä jostakin syystä kone oli aivan valtaisa hitti. Kenties viktoriaanisen ajan hyvinkasvatetut lapset janosivat päästä vandalisoimaan kruunun omaisuutta? Pennillä oli tuohon aikaan kutakuinkin sama arvo kuin nykyään neljännesdollarilla, eli taloudellinen menetys ei kirpaissut edes perheen pienimpiä.

Laitteita rakennettiin kaikkiaan satoja ja Yhdysvalloissa on edelleen museoita, joissa pääsee venyttämään penniä ikivanhalla tai uudemmalla koneella. Niihin on asennettu myös aivan uusia painolaattoja, joten matkailija saa itselleen plakaatin paikallisesta uudenaikaisesta turistikohteesta.

Myös Disneylandissa ja vastaavissa huvipuistoissa on ollut penninvenytyskoneita, joilla litistetyt pennit ovat nykyään keräilyesineitä. Samalla kun kone venyttää pennin, se painattaa siihen uuden kuvion, jossa on esimerkiksi vuosiluku tai Mikki Hiiren naama.

Suomalaisissa nettisanakirjoissa sanonnan konkreettinen alkuperä on yleensä kokonaan unohdettu, enkä löytänyt suomenkielistä blogia jossa metaforan historiaa olisi selitetty. Niinpä asia täytyi korjata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti