sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Sormennolla

Zen-mestari keskusteli kerran kuulun taidemaalarin kanssa.

Mestarilla oli pakassaan läjäpäin oivaltavia vertauksia, joilla oli vuosien saatossa herätetty paljon ihastusta ja hiljennetty monta älyllistä vastapeluria. Hän vain heitteli keskusteluun visaisia esimerkkejä niin kuin olisi naksauttanut auki monitoimiveitsen.

Nyt mestari heristi sormellaan kuuta:
"tämä sormi osoittaa kuuta, mutta se ei itse ole kuu. Samoin sanat voivat osoittaa ilmiöihin, mutta ne itse ovat tyhjiä niistä ilmiöistä. Ovatko maalaamasi taulut sormi vai ovatko ne kuu?"

Hän ihmetteli kuinka taiteilija ei lainkaan seurannut katseellaan taivaalle hänen viittauksensa perään, vaan tuijotti herkiämättä hänen ojennettua sormeaan.

"Etkö ymmärtänyt mitä sanoin?" kysyi zen-mestari.

"Pysy paikoillasi", sanoi taiteilija. "Tapa jolla suoristat kätesi ja koukistat sormesi on kiehtova. Tahdon maalata sinut juuri tuossa asennossa. Mahtavaa miten uljas poseeraus noin vanhalta äijältä!"

"Mutta sormi on vain sormi", sanoi zen-mestari.

"Kuu on vain kuu", vastasi taiteilija.

Selitys:

Vaikka taiteilija saa tässä tarinassa viimeisen sanan, hän ei välttämättä ole henkisesti edellä - hänellä vain on toinen lähestymistapa.

Zen-mestari ehkä uskoo, että niillä on etuoikeus neuvoa ojassa asujia, jotka ovat käyneet myös allikossa. Taiteilijalle on ihan sama seisooko hän ojassa vai allikossa, niin kauan kuin siellä on kelvolliset näköalat.

Selityksen selitys:
Yksi luulee, että kaikki samsarassa on totta. Toinen luulee, että koska samsara ei ole "todellista", se olisi sen vuoksi jotenkin vähemmän mielenkiintoista ja vähemmän tarkeää.

Kummassakin tapauksessa yleensä seuraa se johtopäätös, että asioille tulisi kiireesti tehdä jotakin; koska ne ovat totisen tosia - tai päinvastoin juuri siksi, että kaikki on harhaa.

Selityksen selityksen selitys:
Olisi hätiköityä näin lyhyen tarinan perusteella olettaa, että kuvatut henkilöt ovat typeryksiä.

He voivat hyvinkin olla täysin valaistuneita, mutta niin hyviä ystävyksiä että heillä on varaa vähän jekkuilla ja nykiä toisiaan parrasta.

Lisäselvitys:
Havaintokuva allikosta:
http://www.gtk.fi/aineistot/sanasto/allikko.htm

1 kommentti: