tiistai 19. huhtikuuta 2016

Vallan autismi

Lyhyt kirjoitus. Mietin vain sitä, miten valtaan - ainakin suomalaiseen valtaan - yhdistyy tietty pukahtamattomuus. Voit esittää kysymyksiä ylöspäin ihmisille, joilla on rahaa ja päätösvaltaa, mutta he eivät huomaa olemassaoloasi.

Jos koetan korottaa ääntäsi, he alkavat älämöidä ja takovat lujaa omaa päätänsä avokämmenillä merkiksi, että sinä häiritset läsnäolollasi heitä ja parasta olisi että poistuisit.

Jos vallanpitäjillä on turvamiehiä ja vartijoita, nämä tietävät, että vallanpitäjää täytyy suojella lähestyvältä uhalta, jotta tämä ei saisi kaikille epämukavaa kohtausta. Niinpä turvamiehet kovakouraisesti poistavat häiritsijän huoneesta ennen kuin tämä ehtii avata suunsa.

Vallan autismi näkyy myös kustantamoiden toiminnassa. Mitä suurempi kustantamo on kyseessä, sitä varmemmin et saa mitään vastauksia kysymyksiisi. Tämä saattaa päteä jopa silloin, kun kustantamoon on paljattu erillinen tiedottaja. Jos tiedottajalle lähettää ehdotuksen liittyen yhteistyöhön näkyvässä tapahtumassa tai messuilla, ei edes tiedottaja vastaa, sillä hänestä on tullut osa vallan linnaketta ja sisäisen mukavuusalueen asukas. Talon sisällä on kiva kahvitella, mutta suhde ulkomaailmaan on epäsosiaalinen ja liki kauhunsekainen. Ulkopuoliset nähdään uhkana. Uhkaa lievittämään on palkattu vahtimestari. Parhaillaan vahtimestari oli joka kerroksessa, kun sellaiseen vielä oli varaa.

Suomalaiseen vallan linnakkeeseen palkatun vahtimestarin ensimmäiset sanat eivät ollut: "Etsittekö kenties jotakuta?" vaan "Ulos pääsee tätä tietä."

Äärimmillään vallan autismi tietenkin näkyy yhteiskunnassa, jossa vallanpitäjät ajattelevat olevansa jumalten jälkeläisiä. He eivät edes katsahda muihin ihmisiin, eivät edes vartioihinsa. Palvelijoiden on pääteltävä mitä heidän herransa tahtoo, sillä hallitsija itse ei hallitse elämäänsä tai muita. Hän on vain omissa maailmoissaan eikä halua että häntä häiritään.

Miten mukavaa olisikaan, jos ministeriksi ja muihin päättäviin asemiin pääsisi ihmisiä, jotka nauttivat yhdessä suunnittelemisesta, kuuntelevat ehdotuksia, muuttavat mielipiteitään paremman tiedon edessä ja muutenkin käyttäytyvät vähemmän autistisesti. Miten ihanaa olisikaan, jos pienet voittoa tekevät yritykset haluaisivat palkata lisää ihmisiä, mutta kun uudet ihmiset ujostuttavat. Voitot eivät mahdollista lisäväen palkkaamista, vaan ne tarjoavat enemmän hiljaisuutta ja rauhaa. Kerrankin saa ihan kaikessa yksinäisyydessään keskittyä olemaan omissa oloissaan.

Jos esi-isillämme ollut on taitoa selvitä tässä harvaan asutetussa maassa, se näkyy yhä äärimmäisenä taitona nauttia yksinäisyydestä. Siihen vain valta tarjoaa tilaisuuden. Köyhien on pidettävä kirjaa menemisestään. Parempiosainen voi hankkia toimiston mahdollisimman korkean talon ylimmästä kerroksesta ja linnoittautua vahtimestarin sekä sihteerin taakse kuin tornitettu kuningas shakkilaudan kulmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti