keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Saatekirje kustantajalle (Martti Luther Remix)

Tervehdin teitä Jumalan armolla ja laupeudella, kaikella mihin kykenen ja mitä kynästäni irtoaa. Korkea-arvoisin kustannuspäällikkö - sikäli kuin kirjeeni Teidät tavoittaa - suokoon minulle anteeksi, että minä, yksi vähäisimmistä, olen niin röyhkeä, että ylipäänsä olen rohjennut harkita käsikirjoitukseni lähettämistä Teidän Ylhäisyytenne postilokeroon ja äärettömän osaavan kustannusväkenne arvioitavaksi ja oikein tuomittavaksi.

Herramme Jeesus Kristus todistaa puolestani, että olen mitättömyydestäni tietoisena lakkaamattoman monet kerrat oman tekstini korjannut ja uudelleenkirjoittanut, kauan lykäten tätä viheliäistä aietta, johon nyt julkenen ryhtyä. Siihen minut on taivuttanut suunnaton kunnioitukseni Kirjallisen Kaanonimme mestareita kohtaan ja ansaitsematon unelmani jonakin päivänä edes hipaista heidän kantapäittensä heittämää varjoa. Epäilen liekö tulostimestani lopun musteen ahminut pahainen pino tämän jälkeen enää edes yhden postimerkin arvoinen!

Olkoon siis Teidän Ylhäisyytenne armollinen ja kääntäköön katseensa minuun, joka olen tomua, ja ottakoon armollisesti vastaan pyyntöni saada tekstistäni edes yhden lauseen mittainen palaute. Kuullessani Teiltä edes yhden adjektiivin minun riemuni kohoaisi kohti Paratiisin portteja, vaikka lausuntonne ei olisi pienimmässäkään määrin suopea. Lopullinen ja kiistaton hylkäys antaisi minulle kauan odotetun luvan tunnistaa oma paikkani sen lian ja rään keskellä, jossa olen tähänastisen elämäni enimmät päivät kuluttanut.

Jumala antakoon Teille ja meille oikean mielen, mutta minun kiemurainen polkuni sivistykseen ja kunniallisuuteen totisesti kulkee mittaamattomien erämaataipaleiden päässä, enkä uskalla edes kuvitella mitä rajattomassa lukeneisuudessanne saatatte ajatella tällaisesta sielullisesta sivistyksenpimeydestä, josta alhaiset säkeeni kumpuavat.

Jos kohtaan teiltä vain hiljaisuutta, tunnustan senkin ilomielin merkitsi siitä, että varmastikin olen jollakin teollani häpäissyt Jumalan äidin, enkä ansaitse sitäkään vähää, jonka Kiirastulen lailla selkälihoissa polttava kritiikin piiska harvoille ja valituille tarjoaa.

1 kommentti:

  1. Kiitos kiinnostuksesta kustantamoamme kohtaan. Käsikirjoituksenne sisältää mielenkiintoista materiaalia (toivomanne yhden lauseen mittainen palaute), mutta valitettavasti se ei sovi kustannusohjelmaamme.

    VastaaPoista